1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Boligkøb

Boligkøb

Overvejer du at købe bolig? Det er én af livets største beslutninger og investeringer, og så kan det være en utroligt svær og uoverskuelig jungle at navigere i. Det er en lang og snørklet vej fra boligdrøm til drømmebolig – til jeres nye hjem.
Her kan du blive meget klogere på boligkøbet, og hvad du skal være opmærksom på gennem hele købsprocessen.

Farverigt rækkehus i Odense

Det nuværende boligmarked 2023 - er det et godt tidspunkt at købe bolig på?

I skrivende stund er inflationen høj i Danmark og forbrugspriserne er dermed også høje. Det kan være usikkert for boligkøbere at bevæge sig ud på boligmarkedets is, da boligmarkedet lynhurtigt kan ændre sig. Men lige nu ser vi en helt unik mulighed for boligkøbere, især for førstegangskøbere. Læs meget mere her om førstegangskøber.

Der er et stort udbud af boliger - særligt i storbyerne København og Aarhus, som presser priserne på boligerne ned. Vi befinder os i høj grad på købers marked - og det har aldrig været ligeså fordelagtigt som køber som lige nu.

Men… er der overhovedet et dårligt tidspunkt at købe bolig på? Nej, så længe investeringshorisonten er lang nok så er der ikke et dårligt tidspunkt at købe bolig på, her anbefaler vi at horisonten bør være 5+ år. 

Du kan læse meget mere om, hvornår det er allerbedst at købe bolig i artiklen her, hvor vores boligekspert og finansielle rådgiver Christopher Wagner og Jovica Stankovic sætter flere ord på og giver gode råd til, hvordan timingen er bedst for boligkøb. 

Hvor mange penge kan jeg købe bolig for?

Det er blandt andet banken, der vurderer, hvor meget du kan købe bolig for. Her kigges på en del faktorer med hensyn til din nuværende situation og alder - samt din gæld og egenfinansiering, som rådighedsbeløbet pr. måned og din mulighed for udbetaling. 

Du kan læse meget mere om udbetaling til hus eller ejerlejlighed ved køb her.

Køberrådgivning

Boligkøb trin-for-trin

Er I førstegangskøbere? Så kan der være meget mere angst og frygt involveret, når I skal træffe en af livets nok største beslutninger. Det er altid godt at rådføre sig med en af Bomaes køberrådgivere, som kan give dig den helt rigtige rådgivning og som kan hjælpe dig med at tage dialogen med banken. 

Hvad skal man være opmærksom på ved huskøb?

Huskøbet er en meget stor investering, så naturligvis er der en del overvejelser, du skal gøre dig fra drømmen om hus opstår, til at I finder frem til den helt rigtige løsning.

Er der tale om jeres første huskøb og vil I klædes ordentligt på til, hvad man skal vide som førstegangskøber? Så læs vores guide her, som hjælper dig igennem huskøbet som førstegangskøber. 

Det første, du skal tænke på, når du overvejer boligkøb, er:

  • Hvor vil du gerne bo henne i landet? Hvor tæt skal boligen ligge på skole, arbejde, fritidsinteresser eller natur?
  • Hvor meget plads har I brug for? Tænk gerne længere ud i fremtiden mht. børn.
  • Hvilken stand ønsker du boligen i? Håndværkertilbud - eller indflytningsklar?

Det er altså vigtigt, at I gør jer nogle nøje overvejelser, så I kan indskrænke boligsøgningen. Det er også vigtigt, at I er realistiske, når I gør jer disse overvejelser. Det er selvfølgelig godt at drømme - men hvis købsprocessen ikke skal blive alt for overskuelig, og I ikke vil ende med at blive skuffede, så er det en god idé at overveje alle fordele og ulemper, inden I går videre med boligsøgningen.

Andre gode råd, før I begynder at tænke boligkøb ind i planerne er:

  • Hav styr på jeres finansielle situation.
  • Er der en max. pris, I vil give for boligen?
  • Evt. forhåndsgodkendelse til at optage lån.

Når du skal købe hus, er der også en række fælder, du skal være opmærksom på - og dermed også en række uforudsete omkostninger, som du skal styre uden om. Før du begynder at gøre dig store tanker om det hus, du har udset dig, skal du være særligt opmærksom på husets, men også grundens stand. Det vil tilstandsrapporten også afsløre. 

Dokumenter og tilstandsrapporter

Der er en lang række dokumenter og rapporter, som du bør gennemgå, før du slår dig fast på boligen. Det er vigtigt, hvis du gerne vil undgå uforudsete økonomiske udgifter. Det kan være dokumenter som:

  • Tilstandsrapport
  • El-og VVS-installationsrapport
  • Ejerskifteforsikring
  • Energimærke 
  • Salgsopstilling 

Skal du have hjælp til tilstandsrapporten? Så få tildelt en byggesagkyndig fra Bomae.

Prisforhandlingen ved boligkøbet

Når du har fundet drømmeboligen, begynder prisforhandlingen. Det kan være en stor udfordring, især hvis du er førstegangskøber og er mere forsigtig. Hvad er mon den rigtige pris? I mange tilfælde kan den rigtige og mest kompetente prisforhandling faktisk spare dig for rigtig mange penge - både med hensyn til banklån, renter, afdrag og løbetid - men også den rigtige pris på boligen.

Få mange flere gode råd til prisforhandlingen her. 

Gennemgang af købsaftale

Når forhandlingerne er på plads, så er det på tide at gennemgå og underskrive købsaftalen. Købsaftalen består af de vilkår og betingelser, som I aftalte under forhandlingerne. Denne købsaftale er typisk meget omfattende og teksttung - skrevet i fagsprog, som kan være svært for den gængse dansker at forstå helt. 

I det tilfælde, kan det give rigtigt god mening at få en juridisk rådgiver til at kigge på aftalen for jer, og opdage huller og faldgruber - så ender I ikke med lange næser, når først I har underskrevet, og bordet fanger. 

Læs mere om gennemgang af købsaftalen her

Skødeskrivning og tinglysning

Et boligkøb afsluttes med skødeskrivning og tinglysning, som led i berigtigelse, der har til formål at realisere og formalisere boligkøbet. Skødet dokumenterer sælgers overdragelse af bolig til dig som sælger. Det udarbejdede skøde skal herefter anmeldes til tinglysningen. Tinglysningen er det officielle register for rettigheder over ejendommen. Både skødeskrivning og tinglysning er helt essentielle i afslutning af boligkøbet. Når du - og sælger - har underskrevet kontrakten, skal du deponere den første del af udbetalingen, når skødet er tinglyst. 

Læs mere om skødeskrivning og tinglysning her

Hjælp til boligkøb

I lang tid har det været normen, at køber står mere eller mindre alene mod sælger og ejendomsmægler - der har langt bedre ressourcer til at forhandle, end du som ene mand. Heldigvis er det ikke længere realiteten - for hos Bomae har vi din ryg gennem hele købsprocessen. Det gælder både boligrådgivning, finansiel rådgivning (boliglån) og juridisk rådgivning.

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

Vi står klar til at gennemgå og beregne konsekvenserne for dig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00