Boligmarkedet er et af de emner i Danmark, der omtales mest i medierne. Den ene uge taler eksperterne om prisbobler, der brister, og den anden om nye kvartere og områder med tårnhøjt investeringspotentiale. Det er ikke et under, at de fleste boligkøbere er usikre på, hvornår det er det bedste tidspunkt at slå til. Men svaret er faktisk ganske simpelt.
Hvis investeringshorisonten for dit boligkøb er lang nok, er det aldrig et forkert tidspunkt at købe bolig. I al den tid, de danske boligpriser er blevet opgjort, har det aldrig været en dårlig investering at komme ind på boligmarkedet, hvis blot køberen har haft en længere tidshorisont.
På 25 år er et ganske almindeligt dansk parcelhus eksempelvis tredoblet i værdi. Men der findes naturligvis bedre tidspunkter end andre. Så hvis dit mål er at få både drømmebolig og drømmeinvestering, er det om at holde tungen lige i munden eller alliere dig med en rådgiver. Der findes nemlig et væld af variabler, når man som køber skal vurdere timingen af sit boligkøb.
Herunder kan du læse Bomaes boligekspert og finansielle rådgiver Christopher Wagner og Jovica Stankovic’ råd til dig, der vil ramme den perfekte timing.
Hvornår er det bedst at købe bolig?
Christopher: Hvis tidshorisonten er lang nok, er det sjældent en dårlig idé. Men situationen på boligmarkedet kan hurtigt ændre sig. Lige nu, i starten af 2021, ser vi et meget lavt udbud af boliger, hvilket presser priserne op. Derfor er der nu særlig god grund til at tale med en rådgiver, som kan vurdere den helt konkrete bolig ift. køberens ønsker, behov og ud fra et investeringshensyn, særligt når det kommer til prisvurdering på villa, parcelhus og ejerlejlighed i København og Region Hovedstaden.
Er bolig en god investering?
Jovica: Mange økonomiske eksperter anbefaler, at man ikke ser boligen som den bedste måde at investere sine penge, hvis man vil have det størst mulige afkast. Og ja, der findes bedre alternativer til boligen, hvis man leder efter den højeste forrentning. Men de fleste danske familier har ikke økonomi til at købe bolig og investere stort i blandt andet aktier. Derfor er boligen for langt de fleste danskere deres største og vigtigste investering – og tilmed én de kan bo i.
Jovica: Der findes internationale, nationale og lokale prisbobler, og derfor skal man have en vis indsigt i makroøkonomi og det lokale boligmarked for at kunne læse markedets bevægelser. Prisstatistikker giver viden om udviklingen på markedet, men det skal ses i relation til ledighed, inflation, forbrugertillid og andre store faktorer for landets økonomi, som er tæt forbundet med boligmarkedet.
Hvilket tidspunkt på året er bedst?
Christopher: Der er tendens til at boligpriserne ligger højere i sommerhalvåret, men den største forskel er faktisk at antallet af udbudte boliger er en del højere i de lyse måneder, hvor mange sælgere har en forventning om, at deres bolig vil fremstå skønnere, når vejret er godt og haven grøn. Men det kommer helt an på den bolig, du som køber har fået øjnene op for. Uden en rådgiver, som kan sikre, at du og ikke en anden potentiel køber får boligen og til rette pris, vil jeg anbefale at starte jagten udenfor sæson, hvor der er lidt færre købere om buddet.
Men hvis du har en rådgiver på din side som køber, er sæsonen ikke noget, du behøver at tage højde for.
Hvad hvis der er usikkerhed på boligmarkedet?
Christopher: Der er stor usikkerhed lige nu i forbindelse med corona. Der er et historisk lavt udbud af boliger, altså op mod 50% færre boliger i Hovedstaden, og det har presset priserne op. Det var der ingen af eksperterne, er havde set komme, så derfor er vores holdning, at hver bolig skal ses unikt ud fra en konkret vurdering. Det er stadig muligt, at lave gode handler, men det kræver en skarp strategi – både i forhold til at sikre boligen, nu hvor der er så mange om buddet og at lande den rette pris. Det er derfor, vi mener, at boligkøberne ikke skal stå alene, når sælgeren har ejendomsmægleren på sin side.