1. Forside
 2. /
 3. Køberguides
 4. /
 5. Hvad kan jeg købe bolig for?

Hvad kan jeg købe bolig for?

Hvad du kan købe bolig for, afhænger af din personlige økonomi, og det er jo i de færreste tilfælde, at du kan finansiere et boligkøb kontant. Når din bank skal foretage en screening af dig, og finde ud af hvor meget du kan låne, kigger de blandt andet på din udbetaling, din alder og hvor højt et rådighedsbeløb du skal have hver måned.

Hvid villa med træer omkring
Boliglån

 Er tommelfingerreglen i virkeligheden en dårlig indikator for dit boligkøb?

Hvis du søger efter tommelfingerreglen for hvad du kan købe bolig for, får du den ene artikel efter den anden kastet i nakken. De siger alle det samme, hvilket er, at du som tommelfingerregel, kan låne for 3,5 gange din indkomst før skat. Det er dog langt fra en ”regel”, som du bare kan regne efter.

Bankerne beregner nemlig først og fremmest dine lånemuligheder ud fra din gældsfaktor. Desto højere gældsfaktor, desto større er kravet til din økonomi. Modpolen til gældsfaktoren er egenfinansieringen. Gældsfaktoren er altså afgørende for kravet til din egenfinansiering, altså udbetalingen, mens dit rådighedsbeløb også skal være tilfredsstillende.

Altså er en høj gældsfaktor hverken ulovlig eller umulig at få igennem i forbindelse med et lån, men det kræver, at din formue kan kompensere.

Gældsfaktoren er altså baggrunden for bankens måde at beregne ud fra.
Gældsfaktoren beskriver, hvor meget gæld du har i forhold til din bruttoindkomst.

I forbindelse med rådgivning hos Bomae vil din finansielle rådgiver f.eks. undersøge størrelsen af din gæld, for at kunne vurdere, om du vil være i stand til at betale boliglånet tilbage.

Du kan regne din gældsfaktor ud ved at tage din husstands samlede gæld og dividere den med din husstands årsindkomst før skat.

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

  Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.
  Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00
  Boliglån

   Hvor meget kan jeg låne til hus?

  Desto større opsparing eller formue du har, jo større er muligheden for, at banken vil låne dig penge til dit huskøb. En anden tommelfingerregel, som specielt ejendomsmæglerne har fokus på er, at du som udgangspunkt skal kunne betale 5% af boligens pris kontant.
  Dette er heller ikke en regel, som du kan regne med, da det kan variere enormt meget fra person til person. Det kan være alt fra 5%, 10% og 25% - og til tider højere.

  En af årsagerne til at der af salgsopstillingen fremgår 5% i udbetaling er fordi, det er minimumskravet fra finanstilsynet. Ejendomsmægler er naturligvis interesseret i at henvende sig til et så bredt kundesegment som muligt, samtidig er det ikke ejendomsmæglers ansvar at kende bankens krav til netop din udbetaling.

  Vil du læse omkring udbetaling til hus?

  Dit rådighedsbeløb påvirker også størrelsen på lånet

  Når banken skal vurdere, hvor meget du kan låne til dit boligkøb – og om de overhovedet vil låne dig penge – kigger de bl.a. på dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er de penge, du har tilbage, efter alle faste udgifter er betalt. Med andre ord er det dem, du bruger på mad, husholdning, tøj, diverse abonnementer m.m.

  Typisk er der en nedgang i rådighedsbeløbet i forbindelse med boligkøbet, og det skyldes, at de fleste skal betale flere penge end de gør i eksisterende bolig. Der findes naturligvis også tilfælde, hvor det er billigere i den nye bolig end i den eksisterende.

  Forskellen mellem dine nuværende og fremtidige boligudgifter er det, der svarer til nedgangen i rådighedsbeløbet. Før banken kan kreditgodkende dig til et boligkøb, vil kravet typisk være, at du kan dokumentere, at du har sparet forskellen op over en periode på typisk minimum 3 måneder.

  Der er enormt mange aspekter at tage højde for, når du kigger på bolig, og lånevilkårene svinger så meget fra køber til køber. Hos Bomae har vi de dygtigste finansielle rådgivere, der kender alt til lånemarkedet, bankernes arbejdsgange og meget mere.
  Du kan altså med hjælp fra Bomae's rådgivere sikre de allerbedste lånevilkår for lige netop dig.

  Synes du også at boligfinansiering er uoverskueligt, og er du bange for ikke at sikre dig de bedste lånevilkår? Så læs mere HER.