Hvad kan jeg købe bolig for i 2023?
Når din bank skal finde ud af hvor meget du kan låne, kigger de blandt andet på din udbetaling, din alder og hvor højt et rådighedsbeløb du skal have hver måned. Læs mere nedenfor om hvor meget du kan låne for.
Når din bank skal finde ud af hvor meget du kan låne, kigger de blandt andet på din udbetaling, din alder og hvor højt et rådighedsbeløb du skal have hver måned. Læs mere nedenfor om hvor meget du kan låne for.
Når du skal låne penge til boligkøb, kan du maksimalt låne for 95% af selve boligens værdi - og de resterende 5 % skal komme af egen lomme, som minimum. Her er der tale om, at du kan optage enten et realkreditlån eller et banklån - hvor renten varierer. Det anbefales, at du optager størstedelen af dit lån i realkredit, da renten her er lavest - dog kan du højst låne for 80% af boligens værdi kun i realkreditlånet.
Loader...
Du skal som udgangspunkt kunne betale 5% af boligens pris kontant. Det kan dog være alt fra 5%, 10% og 25% - og til tider højere.
En af årsagerne til at der af salgsopstillingen fremgår 5% i udbetaling er fordi, det er minimumskravet fra finanstilsynet.
Husk på, at et boligkøb hurtigt kan blive dyrt, da du også skal medregne renter i lånet. Det er vigtigt at du kan få hverdagens økonomi til at løbe rundt - og stadig kunne betale lånet tilbage. Derfor kan det give god mening at få hjælp af en købermægler, som kan være behjælpelig med at forhandle et afslag i prisen på boligen, hvilket vil have en stor effekt på det kommende lån.
Du kan læse mere her, om hvor stor en udbetaling, du skal have ved køb af hus.
Tommelfingerreglen lyder på, at du kan låne for 3,5 gange din indkomst før skat. Det er dog langt fra en ”regel”, som du bare kan regne efter.
Bankerne beregner nemlig først og fremmest dine lånemuligheder ud fra din gældsfaktor. Desto højere gældsfaktor, desto større er kravet til din økonomi. Modpolen til gældsfaktoren er egenfinansieringen. Gældsfaktoren er altså afgørende for kravet til din egenfinansiering, altså udbetalingen, mens dit rådighedsbeløb også skal være tilfredsstillende.
Gældsfaktoren beskriver, hvor meget gæld du har i forhold til din bruttoindkomst.
Du kan regne din gældsfaktor ud ved at tage din husstands samlede gæld og dividere den med din husstands årsindkomst før skat.
Når banken skal vurdere, hvor meget du kan låne til dit boligkøb, kigger de bl.a. på dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er de penge, du har tilbage, efter alle faste udgifter er betalt.
Typisk er der en nedgang i rådighedsbeløbet i forbindelse med boligkøbet, og det skyldes, at de fleste skal betale flere penge end de gør i eksisterende bolig.
Forskellen mellem dine nuværende og fremtidige boligudgifter er det, der svarer til nedgangen i rådighedsbeløbet.
Før banken kan kreditgodkende dig til et boligkøb, vil kravet typisk være, at du kan dokumentere, at du har sparet forskellen op over en periode på typisk minimum 3 måneder.
Det er ikke altid, at du får det allerbedste og billigste boliglån hos banken i første hug. Derfor skal du sørge for, at du får den helt rigtige lånerådgivning. Derfor bør du også indhente flere forskellige tilbud fra forskellige banke.
Her kan du få flere gode råd til, hvordan du får det bedste boliglån i banken.
Der er enormt mange aspekter at tage højde for, når du kigger på bolig, og lånevilkårene svinger meget fra køber til køber. Hos Bomae har vi de dygtigste finansielle rådgivere, der kender alt til lånemarkedet, bankernes arbejdsgange og meget mere.
Når du skal skal låne penge i banken, kan det godt betale sig, at du tager forhandlings-handskerne på. Du kan altså, med hjælp fra Bomae's rådgivere, sikre de allerbedste lånevilkår for lige netop dig.
Synes du også at boligfinansiering er uoverskueligt, og er du bange for ikke at sikre dig de bedste lånevilkår? Så få hjælp til boliglånet af en finansiel rådgiver fra Bomae.
Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.