1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Hvad kan jeg købe bolig for?

Hvad kan jeg købe bolig for?

Hvad du kan købe bolig for, afhænger af din personlige økonomi, og det er jo i de færreste tilfælde, at du kan finansiere et boligkøb kontant. Når din bank skal foretage en screening af dig, og finde ud af hvor meget du kan låne, kigger de blandt andet på din udbetaling, din alder og hvor højt et rådighedsbeløb du skal have hver måned.

Hvid villa med træer omkring

Når du skal låne penge til boligkøb, kan du maksimalt låne for 95% af selve boligens værdi - og de resterende 5 % skal komme af egen lomme, som minimum. Her er der tale om, at du kan optage enten et realkreditlån eller et banklån - hvor renten varierer. Det anbefales, at du optager størstedelen af dit lån i realkredit, da renten her er lavest - dog kan du højst låne for 80% af boligens værdi kun i realkreditlånet.

Boliglån

Hvor meget kan jeg låne til hus?

Desto større opsparing eller formue du har, jo større er muligheden for, at banken vil låne dig penge til dit huskøb. En anden tommelfingerregel, som specielt ejendomsmæglerne har fokus på er, at du som udgangspunkt skal kunne betale 5% af boligens pris kontant.

Dette er heller ikke en regel, som du kan regne med, da det kan variere enormt meget fra person til person. Det kan være alt fra 5%, 10% og 25% - og til tider højere.

En af årsagerne til at der af salgsopstillingen fremgår 5% i udbetaling er fordi, det er minimumskravet fra finanstilsynet. Ejendomsmægler er naturligvis interesseret i at henvende sig til et så bredt kundesegment som muligt, samtidig er det ikke ejendomsmæglers ansvar at kende bankens krav til netop din udbetaling.

Vil du læse omkring udbetaling til hus?

Husk på, at et boligkøb hurtigt kan blive dyrt, da du også skal medregne renter i lånet. Det er vigtigt at du kan få hverdagens økonomi til at løbe rundt - og stadig kunne betale lånet tilbage. Derfor kan det give god mening at få hjælp af en købermægler, som kan være behjælpelig med at forhandle et afslag i prisen på boligen, hvilket vil have en stor effekt på det kommende lån.

 Er tommelfingerreglen i virkeligheden en dårlig indikator for dit boligkøb?

Der er mange som eftersøger en tommelfingerregel for, hvor meget de kan låne bolig for. Men hvis du søger efter tommelfingerreglen for, hvad du kan købe bolig for, får du den ene artikel efter den anden kastet i nakken. De siger alle det samme, hvilket er, at du som tommelfingerregel, kan låne for 3,5 gange din indkomst før skat. Det er dog langt fra en ”regel”, som du bare kan regne efter.

Bankerne beregner nemlig først og fremmest dine lånemuligheder ud fra din gældsfaktor. Desto højere gældsfaktor, desto større er kravet til din økonomi. Modpolen til gældsfaktoren er egenfinansieringen. Gældsfaktoren er altså afgørende for kravet til din egenfinansiering, altså udbetalingen, mens dit rådighedsbeløb også skal være tilfredsstillende.

Altså er en høj gældsfaktor hverken ulovlig eller umulig at få igennem i forbindelse med et lån, men det kræver, at din formue kan kompensere.

Gældsfaktoren er altså baggrunden for bankens måde at beregne ud fra.

Gældsfaktoren beskriver, hvor meget gæld du har i forhold til din bruttoindkomst.

I forbindelse med rådgivning hos Bomae vil din finansielle rådgiver f.eks. undersøge størrelsen af din gæld, for at kunne vurdere, om du vil være i stand til at betale boliglånet tilbage.

Du kan regne din gældsfaktor ud ved at tage din husstands samlede gæld og dividere den med din husstands årsindkomst før skat.

 Hvor meget bør man have i rådighedsbeløb ved boligkøb?

Når banken skal vurdere, hvor meget du kan låne til dit boligkøb – og om de overhovedet vil låne dig penge – kigger de bl.a. på dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er de penge, du har tilbage, efter alle faste udgifter er betalt. Med andre ord er det dem, du bruger på mad, husholdning, tøj, diverse abonnementer m.m.

Typisk er der en nedgang i rådighedsbeløbet i forbindelse med boligkøbet, og det skyldes, at de fleste skal betale flere penge end de gør i eksisterende bolig. Der findes naturligvis også tilfælde, hvor det er billigere i den nye bolig end i den eksisterende.

Forskellen mellem dine nuværende og fremtidige boligudgifter er det, der svarer til nedgangen i rådighedsbeløbet. Før banken kan kreditgodkende dig til et boligkøb, vil kravet typisk være, at du kan dokumentere, at du har sparet forskellen op over en periode på typisk minimum 3 måneder.

 Hjælp til boliglån: Lånerådgivning hos Bomae

Det er ikke altid, at du får det allerbedste og billigste boliglån hos banken i første hug. Derfor skal du sørge for, at du får den helt rigtige lånerådgivning, inden du kaster dig ud i låne-eventyret.  Derfor bør du også indhente flere forskellige tilbud fra forskellige banke. 

Her kan du få mange flere gode råd til, hvordan du får det bedste boliglån i banken. 

Der er enormt mange aspekter at tage højde for, når du kigger på bolig, og lånevilkårene svinger så meget fra køber til køber. Hos Bomae har vi de dygtigste finansielle rådgivere, der kender alt til lånemarkedet, bankernes arbejdsgange og meget mere.

Når du skal skal låne penge i banken, kan det godt betale sig, at du tager forhandlings-handskerne på. 

Du kan altså, med hjælp fra Bomae's rådgivere, sikre de allerbedste lånevilkår for lige netop dig.

Synes du også at boligfinansiering er uoverskueligt, og er du bange for ikke at sikre dig de bedste lånevilkår? Så få hjælp til boliglånet af en finansiel rådgiver fra Bomae

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.
    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00