<
 1. Forside
 2. /
 3. Køberguides
 4. /
 5. Guide: Hvad kan jeg købe bolig for i 2024?

Guide: Hvad kan jeg købe bolig for i 2024?

Vil du gerne vide hvor meget du kan købe bolig for?

Her kan du beregne hvor meget du kan låne til et hus, ejerlejlighed eller anden fast ejendom.

Når din bank skal finde ud af hvor meget du kan låne, kigger de blandt andet på din udbetaling, din alder, gældsfaktor og hvor højt et rådighedsbeløb du skal have hver måned.

hvidt hus med træ

Hvor meget kan jeg købe bolig for?

Undgå boligkøb i blinde og vær godt forberedt! I denne køberguide kan du læse om:

Cecilia forklarer hvor meget du kan købe bolig for

Afspil filmen

Se med her hvor vores finansielle rådgiver, Cecilia, dykker ned i boligfinansiering og hvilke nøgletal banken beregner ud fra.

Loader...

Boliglån

Hvor meget kan jeg låne til en bolig?

Når du skal låne penge til boligkøb, kan du maksimalt låne for 95% af selve boligens værdi - og de resterende 5 % skal komme af egen lomme, som minimum. Her er der tale om, at du kan optage enten et realkreditlån eller et banklån - hvor renten varierer. Det anbefales, at du optager størstedelen af dit lån i realkredit, da renten her er lavest - dog kan du højst låne for 80% af boligens værdi kun i realkreditlånet.

Prøv vores låneberegner ovenfor og se hvad du kan købe for eller lad os ringe dig op, så finder vi det bedste lån til dig.

  Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

  Artiklen forsætter nedenfor
  Hvor meget skal kan du låne for?

  Du skal som udgangspunkt kunne betale 5% af boligens pris kontant.

  Det kan dog være alt fra 5%, 10% og 25% - og til tider højere.

  En af årsagerne til at der af salgsopstillingen fremgår 5% i udbetaling er fordi, det er minimumskravet fra finanstilsynet.

  Husk på, at et boligkøb hurtigt kan blive dyrt, da du også skal medregne renter i lånet. Det er vigtigt at du kan få hverdagens økonomi til at løbe rundt - og stadig kunne betale lånet tilbage. Derfor kan det give god mening at få hjælp af en købermægler, som kan være behjælpelig med at forhandle et afslag i prisen på boligen, hvilket vil have en stor effekt på det kommende lån.

  Du kan læse mere her, om hvor stor en udbetaling, du skal have ved køb af hus.

   Er tommelfingerreglen i virkeligheden en dårlig indikator for dit boligkøb?

  Tommelfingerreglen lyder på, at du kan låne for 3,5 gange din indkomst før skat.  Det er dog langt fra en regel, som du bare kan regne efter.

  Bankerne beregner dine lånemuligheder ud fra nogle nøgletal, som blandt andet din gældsfaktor.

  Du kan regne din gældsfaktor ud ved at tage din husstands samlede gæld og dividere den med din husstands årsindkomst før skat. 

  Gældsfaktor er et nøgletal banken kigger på, men det er blevet mere sekundært i forhold til for fx 2 år siden (2021).

  Det er nemlig dit rådighedsbeløb, der er blevet det afgørende for bankens godkendelse, på det nuværende marked.

   Hvor meget bør man have i rådighedsbeløb ved boligkøb?

  Når banken skal vurdere, hvor meget du kan låne til dit boligkøb, kigger de bl.a. på dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er de penge, du har tilbage, efter alle faste udgifter er betalt. 

  Typisk er der en nedgang i rådighedsbeløbet i forbindelse med boligkøbet, og det skyldes, at de fleste skal betale flere penge end de gør i eksisterende bolig. 

  Forskellen mellem dine nuværende og fremtidige boligudgifter er det, der svarer til nedgangen i rådighedsbeløbet.

  Før banken kan kreditgodkende dig til et boligkøb, vil kravet typisk være, at du kan dokumentere, at du har sparet forskellen op over en periode på typisk minimum 3 måneder.

   Hjælp til boliglån: Hvor meget kan jeg låne?

  Der er enormt mange aspekter at tage højde for, når du kigger på bolig, og lånevilkårene svinger meget fra køber til køber. Hos Bomae har vi de dygtigste finansielle rådgivere, der kender alt til lånemarkedet, bankernes arbejdsgange og meget mere.

  Mange opfatter bankens lånebevis som et endegyldigt svar på, hvor meget du og din familie kan købe bolig for. Men sådan behøver det ikke at være. Der er nemlig så mange faktorer i det at købe og sidde i en bolig at lånebeviset ikke behøver at være en stopklods for at du kan gå efter drømmeboligen – også selvom den ligger flere hundredetusinder over, hvad lånebeviset siger.

  Sådan her foregår det i dag:

  Lad os tage et eksempel: En familie med to børn er faldet over deres drømmebolig. Skønt hus, rigtige planløsning og med perfekt beliggenhed. Pris: 4,6 millioner kroner.

  Familien går derefter til deres bank for at finansiere købet. Her tager banken familiens husstandsindkomst, nuværende rådighedsbeløb og standard realkredit-type i betragtning. Familien bliver vurderet til at kunne købe bolig for 4,2 millioner kroner - 400.000 kroner fra udbudsprisen.

  Mange boligkøbere har befundet sig i denne situation, hvor de må opgive deres drømmebolig og i stedet gå på kompromis med beliggenhed, boligen, haven eller boligens stand.

  Sådan her burde det foregå:

  Har banken udelukkende fokus på købsprisen på din bolig er der risiko for at overse den vigtigste finansielle del ved boligkøbet – nemlig hvad det løbende koster at sidde i boligen. Her kan en dyrere bolig godt være billigere at sidde i. Er den eksempelvis i bedre stand, har nyt tag, sund kælder eller bringer familiens transportomkostninger ned, ja så er det faktorer der skal tages højde for.

  Hos Bomae har vi derfor specialiseret os i både boligrådgivning og finansiel rådgivning med fuld godkendelse fra finanstilsynet. Vi vurderer hele din families samlede økonomi i forhold til den eller de boliger, I har på radaren. Det betyder, at vi kan kontakte flere banker og realkreditinstitutter med detaljerede beregninger og forhandle både lånevilkår og lånebeviser, som en privatperson sjældent vil være i stand til.

  Du kan læse mere om, hvordan en lånerådgiver hos Bomae kan hjælpe dig med at forhandle dit kommende boliglån.

  Summa summarum: Drømmeboligen er måske stadig inden for rækkevidde og det er ikke altid, at du får det allerbedste og billigste boliglån hos banken i første hug. Derfor skal du sørge for, at du får den helt rigtige lånerådgivning. Derfor bør du også indhente flere forskellige tilbud fra forskellige banke. 

  Her kan du få flere gode råd til, hvordan du får det bedste boliglån i banken.

  Synes du også at boligfinansiering er uoverskueligt, og er du bange for ikke at sikre dig de bedste lånevilkår? Så få hjælp til boliglånet af en finansiel rådgiver fra Bomae. 

  Køberrådgivning

   Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

   Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

   Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00
   Om forfatteren

   Jovicaportræt

   Mød Jovica, en erfaren finansiel rådgiver og partner hos Bomae.

   Jovica har opnået en betydelig ekspertise gennem sine mere end 10 år i den finansielle og banksektor, med en dybdegående viden om boligkøb og finansiering.

   Med en solid baggrund fra Jyske Bank og en uddannelse fra Copenhagen Business School, bringer Jovica en omfattende viden og kompetencer inden for finansiel rådgivning.

   Desuden har han spillet en central rolle i udviklingen af Bomae Køberrådgivning, som årligt bistår i over 1.000 succesfulde bolighandler.

   Hos Bomae får du adgang til specialister i boligkøb. Alene i 2023 har vi formidlet køb af boliger for mere end 2,5 milliarder kroner.

   Jovicaportræt
   Om forfatteren:

   Jovica Stanković, Finansiel rådgiver og Partner

   Jovica har opnået en betydelig ekspertise gennem sine mere end 10 år i den finansielle og banksektor, med en dybdegående viden om boligkøb og finansiering.

   Med en solid baggrund fra Jyske Bank og en uddannelse fra Copenhagen Business School, bringer Jovica en omfattende viden og kompetencer inden for finansiel rådgivning.

   Desuden har han spillet en central rolle i udviklingen af Bomae Køberrådgivning, som årligt bistår i over 1.000 succesfulde bolighandler.

   Hos Bomae får du adgang til specialister i boligkøb. Alene i 2023 har vi formidlet køb af boliger for mere end 2,5 milliarder kroner.