1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Guide til boligkøb - alt du skal vide om at købe bolig

Guide til boligkøb – alt du skal vide om at købe bolig

Boligkøb er en stor beslutning, som kræver omhyggelig planlægning og research for at undgå ubehagelige overraskelser.
Uanset om du er en førstegangskøber eller en erfaren boligkøber, er der mange ting at tage højde for, når du skal investere i din nye bolig.

Cykler ude foran boligblok

Derfor har vi hos Bomae udarbejdet en omfattende guide til boligkøb, der vil hjælpe dig med at navigere gennem processen og træffe velovervejede beslutninger. I denne guide vil du finde tips og tricks til at fastlægge dit budget, undersøge boligmarkedet, søge professionel hjælp og meget mere. Uanset om du er på udkig efter en lejlighed i byen eller et hus på landet, vil vores guide hjælpe dig med at gøre din boligdrøm til virkelighed. I denne køberguide kan du læse om:

Hav styr på økonomien

Inden du går i banken eller begynder at kigge på boliger, er det vigtigt at have styr på din økonomi. At købe en bolig er en stor investering, og det kræver en omhyggelig planlægning for at sikre, at du har råd til at betale for det, du ønsker. Dette indebærer blandt andet at fastlægge et budget, få styr på din kreditværdighed og få beregnet, hvor meget du egentlig kan låne for. 

Ved at få styr på din økonomi tidligt i processen kan du undgå at overskride dit budget og i sidste ende træffe en beslutning, der er god for både dig og din økonomi. I dette afsnit vil vi give dig tips og tricks til at få styr på din økonomi, så du er klar til at tage det næste skridt i boligkøbsprocessen.

Fastlæg et budget 

Det første skridt er at fastlægge dit budget og få et klart billede af din nuværende økonomiske situation. På den måde kan du finde ud af, hvor meget du reelt set har råd til at låne til et boligkøb. 

Når du skal fastlægge et budget, er det meget vigtigt, at du er realistisk omkring dit forbrug. Det er bedre at sætte dit budget lidt højere end det egentlig er. På den måde kan du bedre tage højde for uforudsete udgifter og stadig have en eventuel nødfond til at dække uventede omkostninger. 

Læg derfor et detaljeret budget, hvor du får inkorporeret så meget som muligt. Husk at tage højde for udgifter såsom hobbyer, din daglige morgenkaffe på vej til kontoret og lignende. Jo mere detaljeret dit budget er, desto færre uvelkomne overraskelser risikerer du at opleve, efter du har købt din bolig.

Har du eksempelvis glemt at medregne nogle udgifter i dit budget, og dit rådighedsbeløb dermed er mindre end det, du har fået et lån på baggrund af, kan du være nødsaget til at skulle gå meget på kompromis med din levestandard. 

Et rådighedsbeløbet vil sige det beløb, du har tilbage på din konto, efter du har betalt alle dine faste udgifter som husleje, vand, varme, el, transport, forsikringer, eventuelle afbetalinger på lån osv. Det vil sige, at rådighedsbeløbet er det beløb, du har tilbage at bruge på mad, husholdning, tøj, ferie og andet fornøjelse. 

Som tommelfingerregel skal dit rådighedsbeløb per måned være minimum: 

  • 5.000 kr. for 1 voksen
  • 8.500 kr. for et par
  • + 2.500 kr. pr. hjemmeboende barn

Du kan læse mere om rådighedsbeløb ved huskøb her.

Beregn din gældsfaktor

Gældsfaktoren er et nøgletal, som banken bruger til at udregne, hvor solid din økonomi er, og hvor meget du kan få lov til at låne. For at udregne den, skal du dividere din samlede gæld med husstandens bruttoindkomst. Husk at indregne billån, studiegæld, forbrugsgæld og eventuelle kassekreditter.

Husk, at du selv skal have sparet minimum 5% af den totale købspris op for at få lov til at låne. Hvis du eksempelvis skal købe for 4 millioner kroner, så skal du minimum have sparet 200.000 kr. op til udbetalingen af dit boligkøb. Din gældsfaktor må som udgangspunkt maksimalt være:

  • Ejerbolig: 3,5 x hustandens indkomst før skat
  • Andelsbolig: 1,75 x hustandens indkomst før skat - hvis andelsforeningens økonomi er i orden.

Læs mere om lånerådgivning her: Du får ikke det bedste og billigste boliglån i banken

Få styr på din kreditværdighed

Din kreditværdighed er en vurdering af din evne til at tilbagebetale de lån eller andre økonomiske forpligtelser, du har påtaget dig. Jo højere din kreditværdighed er, desto bedre vil dine chancer være for at få godkendt et boliglån eller andre lån, og du vil typisk også kunne få bedre vilkår, såsom en lavere rente.

Her er nogle ting, du kan gøre for at få styr på din kreditværdighed:

Tjek din kreditrapport:

Du kan bestille en kreditrapport fra de større kreditvurderingsbureauer, såsom Experian og Equifax, for at se, hvordan din kreditværdighed ser ud. Kreditrapporten vil give dig en oversigt over din betalingshistorik, din gæld, din ansættelseshistorik og andre faktorer, der påvirker din kreditværdighed.

Tjek dine oplysninger:

Når du har modtaget din kreditrapport, skal du sørge for at tjekke oplysningerne for eventuelle fejl eller unøjagtigheder. Hvis du finder fejl, skal du kontakte kreditvurderingsbureauet og bede om at få rettet oplysningerne

Betal dine regninger til tiden:

En af de vigtigste faktorer, der påvirker din kreditværdighed, er din betalingshistorik. Sørg for at betale dine regninger til tiden hver måned, og undgå at have ubetalte regninger eller inddrivelse på din konto.

Hold din gæld nede:

Din gældsfaktor og din kreditværdighed hænger sammen, så det er vigtigt at holde din gæld nede så meget som muligt. Jo mindre gæld du har, jo lettere vil det være at opretholde en god kreditværdighed.

Brug dine kreditkort med omtanke:

Kreditkort kan være nyttige værktøjer, men det er vigtigt at bruge dem med omtanke. Sørg for kun at bruge dem til ting, du har råd til, og betal din saldo hver måned. På den måde vil du undgå at akkumulere unødvendig gæld og miste din gode kreditværdighed.

Ved at følge disse trin og have styr på din kreditværdighed, vil du øge dine chancer for at få godkendt et boliglån og opnå de bedst mulige vilkår og renter.

Beregn, hvor meget du kan låne til boligkøb

Inden du kan begynde at kigge efter boliger, er det værd at stille sig selv spørgsmålet, 

hvad kan jeg låne til boligkøb?

For at finde ud af hvor meget du kan låne til et boligkøb, skal der blandt andet kigges på din udbetaling, din alder, eventuel gældsfaktor og hvor højt et rådighedsbeløb, du skal have hver måned.

Du kan prøve vores online låneberegner for at få en idé om, hvor meget du ca. kan låne for:

Loader...

Undersøg boligmarkedet

Når du har fået styr på økonomien, er du klar til at undersøge markedet og finde det perfekte boligkøb. Når du skal købe en ny bolig, er det vigtigt, at du har en god forståelse af boligmarkedet samt de aktuelle boligpriser. 

Nogle tips til at undersøge boligmarkedet er: 

Brug digitale søgeagenter: Ved at bruge de digitale søgeagenter, kan du opstille de krav, som du har afdækket ved de øvrige øvelser. Du er derfor meget mere konkret og kan hurtigt sortere i, hvad der lever op til dine ønsker. Det giver dig altså en klar fordel at være velforberedt, når markedet løber så hurtigt. For når det rigtige dukker op, så er du klar til at slå til.

Besøg åbent hus: Åbent hus arrangementer giver dig mulighed for at besøge en bolig og se den i virkeligheden. Dette kan være en god måde at få en fornemmelse af, hvad der er tilgængeligt i dit område, og hvad du kan forvente for de givne priser.

Tal med de lokale ejendomsmæglere: Husk at tage en snak med de lokale ejendomsmæglere i det område, du overvejer at købe bolig i. De kan nemlig godt have skuffesager liggende, som aldrig kommer på nettet af mange forskellige årsager.

Få en vurdering af boligen: Når du har fundet en bolig, du er interesseret i, kan du bede om en vurdering af boligen fra en ejendomsmægler. Dette kan give dig en idé om, hvad boligen er værd, og om prisen er rimelig. Hvis du finder en fed andelsbolig eller ejerlejlighed, er det meget vigtigt, at du også undersøger ejerforeningens økonomiske tilstand. Gennemgå i den forbindelse også eventuelle vedtægter og referater.

Hav dokumenterne i orden

Når du skal købe en bolig, er det vigtigt at have styr på alle de nødvendige dokumenter, inden du underskriver en købsaftale. Dette kan hjælpe med at sikre, at handlen går så gnidningsløst som muligt, og at du undgår uventede omkostninger eller problemer senere hen. Her er nogle af de dokumenter, du skal have styr på:

  • Købsaftale: Købsaftalen er det dokument, der beskriver alle detaljer i forbindelse med købet, herunder prisen på boligen, betalingsbetingelser og overtagelsesdatoen. Det er vigtigt at gennemgå købsaftalen grundigt og sørge for, at alle betingelser er opfyldt, før du underskriver.
  • Ejendomsdatarapport: Ejendomsdatarapporten er en oversigt over alle de oplysninger om ejendommen, som myndighederne har registreret, såsom grundplan, skatter og afgifter, servitutter og eventuelle miljømæssige problemer.
  • Finansieringsdokumenter: Hvis du skal finansiere dit boligkøb, skal du have styr på alle dokumenterne fra din bank eller långiver, herunder lånepapirer og godkendelser.
  • Skøde: Skødet er det dokument, der overdrager ejendomsretten fra sælger til køber. Det er vigtigt at have styr på skødet og sørge for, at det er underskrevet og registreret korrekt.
  • Forsikringsdokumenter: Det er vigtigt at have styr på forsikringsdokumenterne i forbindelse med boligkøb, herunder forsikring mod skader på ejendommen og ansvarsforsikring.

Ved at have styr på alle disse dokumenter, vil du være godt rustet til at gennemføre en problemfri bolighandel. Hvis du er i tvivl om, hvilke dokumenter du har brug for, eller hvordan du skal gå frem, kan en køberrådgiver eller en advokat hjælpe dig med at få styr på det hele.

Køberrådgivning

Få hjælp til boligkøb med Bomae

Hvis du har brug for yderligere rådgivning eller hjælp til dit boligkøb, er du velkommen til at kontakte Bomae, hvor vores køberrådgivere står klar til at hjælpe dig på vejen mod din nye bolig.

Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00