1. Forside
 2. /
 3. Køberguides
 4. /
 5. Hvad er en købsaftale?

Hvad er en købsaftale?

En købsaftale er en skriftlig kontrakt mellem boligkøber og boligsælger. Den dokumenterer de vilkår og betingelser, som køber og sælger er blevet enige om i forbindelse med købsforhandlingerne, og den er det vigtigste dokument i bolighandlen. Helt lavpraktisk beskriver den aftalte vilkår og betingelser som pris, betalingsmetode, boligens oplysninger, overtagelsesdato osv.

Mand underskriver papir
Køberrådgivning

 Er en købsaftale påkrævet ved bolighandel?

En købsaftale er ikke påkrævet ved lov, når man køber bolig, men vi anbefaler i høj grad, at man får udarbejdet en, og at man kender til alle de forhold, som bliver beskrevet i aftalen.

Vi fraråder alle boligkøbere fra at lave mundtlige aftaler, selv om det i princippet er lige så bindende som en skriftlig aftale. Grunden til dette er, at hvis der opstår konflikter omkring den købte ejendom, vil det være umuligt at bevise, hvad man har aftalt med sælger. Dette er kun muligt, hvis handlens vilkår og betingelser er blevet nedfældet i en skriftlig købsaftale.

 

Hvad koster det at få lavet en købsaftale?

Det koster ikke noget at få udarbejdet en købsaftale til en ejerlejlighed eller ejerbolig, og man kan faktisk selv lave den, fordi aftalen bliver lavet ud fra en standardformular. Har sælger haft en ejendomsmægler til at stå for salget, vil det som oftest være mægleren, som udformer aftalen.

Det som koster penge for køber i denne del af købsprocessen, er, hvis man ønsker at få en Juridisk rådgiver, som Bomae, eller boligadvokat til at læse købsaftalen igennem for fejl og mangler. En rådgiver er din garanti for, at du får din nye bolig til de vilkår, som er blevet aftalt med ejendomsmægler eller sælger. Vi mener derfor, det altid kan betale sig at henvende sig til en Juridisk rådgiver eller boligadvokat for hjælp til gennemgang af købsaftale og andre juridiske dokumenter.

Køberrådgivning

Hvad skal en købsaftale indeholde?

Der er som sådan ikke nogen konkrete krav til købsaftalen, men i best practice øjemed er der en række oplysninger, som bør indgå i en købsaftale. Dette er for at imødegå eventuel tvivl og konflikter mellem køber og sælger, når boligen skal overdrages. Nedenfor kan du se en liste med eksempler på oplysninger, som enhver købsaftale bør indeholde. Nedenstående dokumenter vil din bank også kræve for at kunne stille et lån.

 • Oplysninger om køber og sælger
 • Oplysninger om boligen
 • Dato for overtagelse af boligen
 • Kontantprisen og hvordan betalingen skal foregå
 • Refusionsopgørelse
 • Servitutter
 • Boligens offentlige vurdering
 • Boligens nuværende forsikring
 • Tilstandsrapport
 • Energimærke
 • Gæld uden for købesummen
 • Handelsomkostninger
 • Fortrydelsesret
 • Oplysninger om køber og sælgers pengeinstitutter
 • Køber og sælgers underskrifter
 • Individuelle vilkår udover det sædvanlige
 • Salgsopstillingen og meget mere
 • Er købsaftalen det samme som skødet?

En købsaftale og et skøde er to vidt forskellige dokumenter. Købsaftalen dokumenterer den aftale, der blevet indgået mellem køber og sælger. Skødet er det dokument, man bruger for at få tinglyst sin ejendomsret til den nye bolig. Hvor der ikke er nogen deciderede krav til købsaftalens udformning, så skal skødet opfylde de krav, som Tinglysningsloven og Tinglysningsbekendtgørelsen stiller.

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

  Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.
  Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00
  Køberrådgivning

  Mulige forbehold

  Som køber har du mulighed for at tage forbehold i handlen, hvilket vi altid anbefaler, for ens rådgiver. De mest almindelige rådgiver forbehold er et bank- og rådgiverforbehold også kendt som advokatforbehold.

  Ved at gøre at brug af f.eks. et advokatforbehold, så er handlen betinget af, at din advokat kan godkende handlen.

  Bankforbehold i købsaftalen

  Bankforbeholdet tager forbehold for, at din bank vil låne dig til din kommende bolig. De laver en risiko vurdering på baggrund af din privat økonomi og økonomien i den bolig du netop er ved at købe.

   

  Rådgiver- eller advokatforbehold i købsaftalen

  Rådgiver forbehold eller advokatforbeholdet er det din rådgiver der kigger alt det juridiske i handlen igennem. Rådgiveren kigger således alle de tilknyttet juridiske dokumenter igennem og sørger for at man kan tilgå handlen med god samvittighed.

  Hvorfor gør brug af et forbehold?

  Fælles for begge forbehold, så kan de være med til at frigøre dig fra handlen, uden omkostninger til sælger, hvis det viser sig at der er forhold i den afsluttende fase der gør, at vi råder dig til ikke at gennemfører handlen.

  Derfor skriver vi altid et rådgiver- og bankforbehold ind i vores køb, uagtet om vi ønsker at gøre brug af det eller ej. Det fungerer som sikkerhed og forsikring for dit køb uden yderligere omkostninger. Et rådgiver forbehold er det samme som et advokatforbehold.

  Køberrådgivning

  FAQ

  Hvad er en købsaftale?

  En købsaftale er den skriftlige aftale der er mellem køber og sælger af en fast ejendom. Købsaftalen er en detaljerede beskrivelse af hvad der er aftalt mellem de to partere.
  Der er informationer omkring alt fra personlig data til hvilke hårde hvidevare der medfølger i handlen. Det er især under punkt 11 i købsaftalen, hvor man skal gennemgå betingelserne meget nøje. Det er nemlig i dette punkt at de specifikke aftaler der er indgået mellem parterne er udspecificeret.
  Da det er sælgers mand, altså ejendomsmægleren, der udarbejder købsaftalen er det meget anbefalelsesværdigt at søge en rådgiver der udelukkende repræsenterer dig som køber.
  Læs mere om Kkøberrådgivning eller købsaftaler.

  Hvem skriver købsaftalen?

  Det er købers mand, altså ejendomsmægleren der udarbejder købsaftalen.

  Købsaftalen er en detaljeret beskrivelse og skriftlig kontrakt af hvad der er aftalt mellem køber og sælger af en fast ejendom. Da købsaftalen indebærer mange væsentlige detaljer for din bolighandel er det vigtigt at have en dygtig rådgiver på din side. Læs mere omkring købsaftalen her.

  Hvad koster en købsaftale?

  Det koster ikke noget at få udarbejdet en købsaftale til en ejerlejlighed eller ejerbolig, og man kan faktisk selv lave den, fordi aftalen bliver lavet ud fra en standardformular. Har sælger haft en ejendomsmægler til at stå for salget, vil det som oftest være mægleren, som udformer aftalen.

  Det som koster penge for køber i denne del af købsprocessen, er, hvis man ønsker at få en boligadvokat eller anden juridisk rådgiver til at læse købsaftalen igennem for fejl og mangler. En boligadvokat er din garanti for, at du får din nye bolig til de vilkår, som er blevet aftalt med ejendomsmægler eller sælger. Vi mener derfor, det altid kan betale sig at henvende sig til en boligadvokat for hjælp til gennemgang af købsaftale og andre juridiske dokumenter.
  Læs mere her.

  Hvem kan gennemgå købsaftalen med mig?

   En boligadvokat er din garanti for, at du får din nye bolig til de vilkår, som er blevet aftalt med ejendomsmægler eller sælger. Vi mener derfor, det altid kan betale sig at henvende sig til en boligadvokat eller Juridiske rådgivere, som Bomae, for hjælp til gennemgang af købsaftale og andre juridiske dokumenter.
  En boligadvokat kan sikrer dig gennemsigtighed i din bolighandel samt sikrer dig at der er styr på alle de juridiske aspekter i en ejendomshandel.
  Læs mere om vores rådgivere nedenfor, hos Bomae samler vi alle rådgivere under et tag, så svaret på dit spørgsmål er lige ved hånden. Klik her.