ClickCease
 1. Forside
 2. /
 3. Køberguides
 4. /
 5. Hvad skal du huske som førstegangskøber af et hus?

Hvad skal du huske som førstegangskøber af et hus?

Det kan være lidt en jungle at finde rundt i det hele, hvis du er førstegangskøber. Hvad skal du f.eks. tænke over, når du kigger på hus? Hvor meget kan du købe for? Og hvor høj en udbetaling er der behov for? Læs mere i artiklen her.

Førstegangskøb
Boliglån

Når du som førstegangskøber skal købe et hus, kan det være forbundet med en stor frygt for at tage et forkert valg. Hvis du vil mindske risikoen for at købe katten i sækken, er det først og fremmest en god idé at rådføre dig med en køberrådgiver som Bomae, som kan give dig den rette rådgivning og tage dialogen med din bank, hvis du ønsker det.

Gode overvejelser når du kigger på hus

Der er flere faktorer, som du, som førstegangskøber af hus, bør holde for øje. Du bør f.eks. altid undersøge markedet grundigt og ikke tage forhastede beslutninger. Derudover kan du tænke over følgende:

 • Hvilke tre ting er øverst på din prioriteringsliste ift. dit kommende hus? (Er det f.eks. beliggenheden, størrelsen på huset, omgivelserne osv., som du vægter højst?)
 • Skal der være mulighed for at bygge ud, hvis huset bliver for småt til dine behov?
 • Er området attraktivt? Måske er der ved at blive bygget en flot ny bydel i området, eller infrastrukturen er ved at blive styrket. Dette er begge faktorer, som kan spille en positiv rolle for at øge værdien af huset. Omvendt kan det have en negativ effekt, hvis der er planer om at anlægge en stor vej i området eller lignende.
 • Hvad siger mavefornemmelsen? Føler du dig tryg i huset og området, og kan du se dig selv bo der? Dette er en utroligt vigtig faktor, som ikke må underkendes.
 • Når du har fundet et hus, du overvejer, så tag gerne en håndværker med ud at tilse huset og give et bud på, hvad det vil koste at få lavet de forbedringer, du ønsker.

Hvor stor en udbetaling skal en førstegangskøber selv lægge ved køb af hus?

Der er flere faktorer, som spiller ind, når banken skal vurdere, hvor meget du kan købe hus for. De kigger blandt andet på din alder, indkomst, gæld, rådighedsbeløb pr. måned og den udbetaling, du kan lægge kontant – altså din egenfinansiering.

Gælder tommelfingerreglen på 5% i udbetaling?

Stol ikke alt for blindt på den tommelfingerregel, der siger, at du kan købe hus for 3,5 gange din indkomst før skat. Der kan nemlig være store individuelle forskelle fra person til person.

Men hvor meget skal du så gerne kunne lægge i udbetaling? Her kan nævnes en anden tommelfingerregel, som siger, at du skal kunne betale 5% af husets pris kontant. Dette er dog blot minimumskravet fra finanstilsynet, og det kan derfor i virkeligheden være 25% eller højere. Minimumskravet på de 5% blev indført i slutningen af 2015, men før det var det faktisk muligt at købe hus uden selv at kunne lægge noget som helst kontant.

Det er ikke tilladt at låne pengene til udbetalingen, så det skal enten være nogle penge, du løbende har sparet op eller en pengegave af en art. Dog kan det lade sig gøre at trække din kassekredit i banken op, hvis du i forvejen har sådan en, men det er klart at foretrække, at du selv kan lægge pengene kontant.

Husk de eksterne omkostninger

Når du gør op, hvor meget du selv kan lægge i udbetaling til huset, så husk også på, at du selv er ansvarlig for at betale for eksterne omkostninger. De eksterne omkostninger er for eksempel ejerskifteforsikringen, tinglysning af skødet og ekstern rådgiver/juridisk rådgiver som f.eks. Bomae. Regn gerne med omkring 50.000 kr. til de eksterne omkostninger (dette beløb vil dog ofte være anderledes, når det kommer til at købe en ejerlejlighed, da du f.eks. ikke skal betale ejerskifteforsikring men derimod andre gebyrer til ejerforeningen).

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

  Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.
  Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00