1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Hvad koster det at bo i hus?

Hvad koster det at bo i hus?

Går du med en lille drøm om at købe hus?
Ud over selve udbetalingen til huskøbet, er der en række månedlige udgifter, du skal have med i overvejelserne, når du skal finde ud af, hvad du har råd til at bo i på lang sigt.

Rødt hus med grønne vinduer

I gennemsnit koster det 11.240 kr. om måneden at bo i hus i Danmark.

Priserne afhænger meget af placeringen og kommunen. Blandt andet er Frederiksberg det dyreste sted at bo. Priserne varierer dog af mange forskellige faktorer, som vi vil gennemgå her i indlægget.

Ejerudgifter og andre udgifter, når du bor i hus

For at beregne dine månedlige boligudgifter, skal du tage højde for en række faktorer, som låneafdrag, renter, ejendomsskat, forsikringer og udgifter til el, vand og varme. Vi dykker ned i de forskellige udgifter, der er ved at bo i hus her. 

Du kan også læse meget mere om ejerudgifter her 

Købspris

En af de største omkostninger ved at bo i et hus er selve købsprisen. Boligpriserne i Danmark er stedet i de seneste år. Du skal kunne lægge 5% som udbetaling til boligkøbet selv. Hvis du fx skal købe et hus til 2 millioner, skal du kunne lægge 100.000 i kontant købspris.

 Desuden findes der andre engangsomkostninger ved køb, såsom beløb til advokat og afgift på tinglysning af skødet

Få et overblik over de samlede omkostninger ved huskøb her

Finansiering 

Boligkøb vil ofte indebære finansiering gennem boliglån. Udover selve udbetalingen til huskøbet, så er ydelserne til renter og lån den største udgift ved at bo i hus. 

Det er derfor vigtigt, at du finder det bedste tilbud på boliglån, så du får de laveste renter og gebyrer for at holde dine månedlige betalinger nede. Hos Bomae står vi klar til at hjælpe dig med at finansiere dit boligkøb, så du finder det boliglån, der passer bedst til dig. Læs mere her om finansiering af bolig – eller få hjælp af en finansiel rådgiver til at finde det bedste og billigste lån til dig.

Ejendomsværdisskat og grundskyld

Når du køber hus, skal du også betale ejendomsskatter. Ejendomsskat er en fast årlig udgift, som kan variere afhængigt af kommunen og husets værdisætning.  

Der er en højere grundskat og ejendomsværdiskat i København. Du kan spare helt op til 60% i de månedlige ejerudgifter ved at købe bolig uden for storbyerne. 

Ejendomsværdiskatten består af 9,2 af husets værdi (baseret på det aktuelle års vurdering af boligen) op til 3.040.000 kr. Hvis huset er mere værd end det, betales 20,8 af det beløb, der overstiger. Det er staten, som står for ejendomsværdiskatten, den bliver beregnet af Skattestyrelsen, og den vil dermed blive opkrævet via forskudsopgørelsen. 

Læs mere om ejendomsværdiskatten her

Grundskyld – også kaldes ejendomsskat – er en skat, der opkræves af kommunerne og beregnes på baggrund af ejendommens grundværdi. Skatten er tilknyttet selve grunden, hvor boligen er placeret. Grundskatten er ligesom ejendomsværdiskatten promillebaseret. Promillen ligger på minimum 16 (1,6 %) og højst 34 (3,4%). 

Læs mere om boligkøb og kommuneskatten

Udgifter til renovation

Desuden findes også andre udgifter såsom renovation/skrald. Udgifterne til renovation bliver opkrævet sammen med grundskylden – og består både af et grundbeløb og et administrationsgebyr. Du kan se de gældende renovationstakster for din kommune på kommunens egen hjemmeside. 

Forsikringer

En anden udgift, du skal tage højde for, er forsikringer, såsom indboforsikring eller ejendomsforsikring. Det er vigtigt at have en forsikring, som kan dække dit hjem, hvis der sker skader, brand eller tyveri. Forsikringspræmien afhænger af faktorer som husets værdi og placering. Du kan sammenligne priserne på husforsikringer her

Udgifter til forbrug

En stor andel af de løbende udgifter ved at bo i hus, er udbetalinger til husstandens energiforbrug. Disse omfatter el, gas og vandregninger. Omkostningerne her afhænger af husets størrelse, af isoleringen og om du benytter dig af energieffektive apparater. 

Læs mere om el,- vand og varmeforbrug på sparenergi.dk

Vedligeholdelse og løbende reparationer

At bo i hus indebærer også omkostninger til vedligeholdelse og løbende reparationer. Især hvis du gerne vil sørge for at dit hus er i god stand.  Uanset om der er tale om mindre reparationer eller større renoveringsprojekter, er det vigtigt at have et budget til disse udgifter. 

En almindelig tommelfingerregel er at beregne omkring 1% af husets salgsværdi i vedligeholdelsesomkostninger per år. Dette er dog meget groft regnet, da det også vil afhænge af husets alder og stand. 

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00