1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Hvad er ejerudgift

Hvad er ejerudgift

Ejerudgifter er en af de mest væsentlige ting at have styr på, hvis du overvejer at købe en bolig. Ejerudgiften er en samlet betegnelse for alle de udgifter, der er forbundet med at eje en bolig, og det kan være en stor post i budgettet.

Derfor er det vigtigt, at du ved præcist hvad ejerudgifter er, hvad de dækker over og hvordan de beregnes. På den måde kan du få et overblik over dine udgifter og undgå ubehagelige overraskelser efter dit huskøb. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan budgettere dine ejerudgifter.

Lejligheder i farver i centrum

Hvad er ejerudgift?

Først og fremmest, hvad er ejerudgift? Ejerudgifter er de faste udgifter, som en boligejer har i forbindelse med at eje og bo i sin bolig. Det inkluderer typisk udgifter som boliglån, ejendomsskat, forsikringer, renovation, vedligeholdelse, varme og el. 

Begrebet ejerudgift blev indført i ejendomsmæglerloven i 2015. Dengang blev det gjort til et krav, at man skulle oplyse den samlede månedlige ejerudgift, der var forbundet med, at være ejer af ejendommen. 

Det er vigtigt at have en god forståelse for ejerudgifterne, da de kan udgøre en stor del af ens månedlige udgifter som boligejer og derfor bør indgå i ens overvejelser omkring køb af bolig og ens økonomi.

Er ejerudgiften vigtig?

Overvejer du at købe bolig? er det vigtigt at vide, hvad ejerudgiften er på boligen. Det er nemlig afgørende for, at vurdere om man har råd til at sidde i den.

Det er ikke den afgørende faktor, men ejerudgiften er en af de store poster, der skal regnes ind i budgettet. Vi ønsker at vores kunder får et bæredygtigt fundament, derfor er det vigtigt at vide, om ens økonomi vil kunne bære ejerudgiften. Hvis din ejerudgift overstiger dit boliglån, renter og forbrug som vand/el i budgettet, så bør du kigge efter en anden bolig.

Køberrådgivning

Hvad dækker ejerudgiften over?

Når du planlægger dit budget ved køb af bolig, så er der en række boligudgifter, du skal have med i budget-overvejelserne. Det er forskelligt, hvad den specifikke ejerudgift dækker over afhængig af, om der er tale om ejerlejlighed, helårshus eller sommerhus. 

Disse udgifter indgår typisk i ejerudgiften:

  • Ejendomsforsikring (ikke indbo)
  • Grundskyld/ejendomsskat
  • Udgifter til ejerforening
  • Aktuelle udgifter til eksempelvis renovation, skorstensfejning, rottebekæmpelse
  • Bidrag til antenneforening eller hybridnet
  • Bidrag til fællesanlæg og privat vej
  • Ydelser på gæld, som køber overtager
  • Andre eventuelle udgifter, der er pålagt den pågældende ejendom.

De forskellige boligudgifter varierer i, hvorvidt de skal betales årligt eller månedligt. For eksempel skal ejendomsskatten til kommunen betales to gange om året, og fællesudgifter til en ejerforening skal betales hver måned.

Køberrådgivning

Hvad dækker ejerudgiften ikke over?

Der er en række udgifter, som ikke er med i ejerudgiften. For at danne et overblik over dine månedlige udgifter, bør du tage højde for følgende forbrugsudgifter:

  • Vand
  • Varme
  • El
  • Gas
  • Olie
  • Banklån
  • Realkreditlån

Hvem har ansvaret for ejerudgiften?

Ejendomsmæglerne, som har udarbejdet salgsopstillingen, har ansvaret for, at oplysningerne vedrørende ejerudgiften er korrekte. Hvis det viser sig, at oplysningerne ikke stemmer, efter du har underskrevet købsaftalen, så kan du klage over mægleren.

Konsekvensen for mæglere er betydelig, de får bl.a. ikke deres salær for handlen, så det er i den grad i mæglers interesse, at oplysningerne er i orden.

Som ejer af en bolig vil det dog være dit ansvar at betale ejerudgiften. Det er vigtigt at bemærke, at nogle af udgifterne kan være en del af fællesudgifterne i en ejerforening, hvis du ejer en ejerlejlighed eller er en del af en grundejerforening.

Ejerudgifter ved huskøb

Ejerudgifter ved huskøb er de faste udgifter, som er forbundet med at eje en bolig. Disse udgifter dækker over en række forskellige omkostninger, som typisk betales månedligt. De mest almindelige ejerudgifter omfatter boliglån, grundskyld, ejendomsskat, forsikringer og eventuelle fællesudgifter til fx ejerforeninger eller grundejerforeninger.

Boliglån er en af de største ejerudgifter ved huskøb. Det er det lån, som du har optaget for at finansiere købet af boligen. Afdrag og renter på boliglånet skal betales månedligt. Grundskyld og ejendomsskat er også faste udgifter, som du som boligejer skal betale. Disse udgifter går til kommunen og afhænger af boligens værdi og størrelse.

Forsikringer er en anden vigtig ejerudgift ved huskøb. Det er vigtigt at have en god forsikring, som dækker skader på din bolig og dens indbo. Forsikringen dækker typisk også ansvarsforsikring og retshjælp. Fællesudgifter er udgifter, som deles af ejerne i en ejer- eller grundejerforening. Dette kan inkludere vedligeholdelse af fællesarealer, varme, vand og renovation.

Det er vigtigt at have et overblik over dine ejerudgifter, inden du køber en bolig. Det kan hjælpe dig med at vurdere, hvor meget du har råd til at købe for, og om du kan håndtere de faste udgifter, som følger med at være boligejer. Det kan også være en god idé at undersøge mulighederne for at spare penge på dine ejerudgifter, fx ved at sammenligne priser på forsikringer eller undersøge alternative finansieringsmuligheder til dit boliglån.

Du kan læse nærmere om omkostningerne ved et huskøb her. 

​​Kontantbehov ved køb

Husk dog at skimte kontantbehov ved køb, der kan være flere omkostninger ved dit boligkøb som ikke er inkluderet i købesummen.

Dette er eksempelvis udgift til:

  • Tingslysningsretten.
  • Ekspeditioner og forsikringsomkostninger.
  • Evt. gæld til fælleslån.

Der kan være mange måder at sammensætte finansieringen, så den bedste løsning kan findes til dig og din økonomi.

Vil du have mere input til netop hvordan din finansiering kan se ud, kan du kontakte vores dygtige finansielle rådgivere. Med en uvildig juridisk rådgiver ved din side undgår du faldgruber, som kan have langvarige og dyre konsekvenser.

Læs mere her

Finansieringsomkostninger

Udgifter til finansiering afhænger naturligvis meget af din økonomi og den bolig, du køber. Standardfinansieringen er et værktøj til brug for at give indblik i hvad det koster at finansiere den pågældende boligen, herunder give mulighed for at kunne sammenholde finansieringsomkostningerne til et potentielt alternativt boligemne. Du skal dog være opmærksom på at standardfinansieringen er fastlagt ved lov (LOFE), og er langt fra den bedste finansiering for alle boligkøbere.

Standardfinansieringen er kontantprisen fratrukket udbetalingen, som udgør 5% af købesummen oprundet til nærmeste 5.000. Standardfinansieringen fordeles ved 80% realkreditlån og de resterende 15% banklån – begge over 30 år og fastforrentet.

Da Ejendomsmægleren ikke må rådgive nærmere omkring finansiering af din bolig, og det kan være svært at finde en hurtig afklaring hos din bank – står vores finansielle rådgivere klar til at hjælpe dig videre herfra.

Mød vores rådgivere her.

Sådan beregner du dine ejerudgifter

For at beregne dine ejerudgifter skal du først og fremmest kende din husstandsindkomst, boligens købspris, samt eventuelle lån, som du har optaget i forbindelse med boligkøbet. Herefter kan du tage udgangspunkt i den typiske ejerudgift for lignende boliger i området.

Du kan også beregne dine ejerudgifter ved hjælp af en ejerudgiftsberegner, som er en online beregner, der tager højde for de forskellige faktorer, der påvirker ejerudgifterne. På den måde kan du få et mere præcist estimat af, hvad dine ejerudgifter vil være.

Det er vigtigt at huske på, at dine ejerudgifter kan ændre sig over tid, fx hvis du optager et nyt lån, eller hvis der sker ændringer i grundskylden eller ejendomsskatten. Derfor er det en god idé at holde øje med dine ejerudgifter og regelmæssigt justere din budgetplan, hvis der sker ændringer.

Sådan kan du reducere dine ejerudgifter

Der findes flere måder, hvorpå du kan reducere dine ejerudgifter. Det kan eksempelvis være ved at: 

  • Vælge en bolig med en lavere pris: Hvis du vælger en bolig med en lavere pris, vil du typisk have lavere udgifter til både lån, forsikringer og ejendomsskat.
  • Afbetal på dit lån: Hvis du betaler mere end det minimumsbeløb, der kræves på dit boliglån hver måned, kan du reducere dine samlede udgifter til renter og gebyrer på lån.
  • Indhent tilbud fra flere forsikringsselskaber: Når du skal forsikre dit hus og indbo, kan du spare penge ved at indhente tilbud fra flere forsikringsselskaber og sammenligne priser og dækning.
  • Energioptimer dit hus: Ved at energioptimere dit hus kan du reducere dine udgifter til varme og el. Dette kan du gøre ved at isolere huset, skifte til energieffektive vinduer eller installere en energivenlig varmepumpe.
  • Vær opmærksom på dine forbrugsvaner: Ved at være opmærksom på dine forbrugsvaner og skære ned på unødvendige udgifter kan du reducere dine samlede månedlige udgifter. Det kan f.eks. være at slukke for elektroniske apparater, når du ikke bruger dem, eller at tage kortere bade for at spare på varmen.

Køberrådgivning

Få køberrådgivning hos Bomae

Overvejer du at købe hus? Med Bomaes køberrådgivning guider vi dig hele vejen igennem boligkøbsprocessen.

Vores dygtige køberrådgivere står klar til at hjælpe dig med at finde den rette bolig til den rette pris, uanset om der er tale om et huskøb, lejlighedskøb eller noget helt tredje.

Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00