1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Omkostninger ved huskøb

Omkostninger ved huskøb

Når du køber hus eller lejlighed, skal du huske at tage højde for, at der med købet følger en række udgifter, som ligger udover boligens kontantpris. Er du ikke opmærksom på disse, risikerer du at få ubehagelige overraskelser midt i glæden over boligkøbet.

Nedenfor kan du læse overordnet om, hvilke udgifter du bør medregne i dit budget, så du er sikker på, din økonomi rækker til alle omkostningerne ved det nye huskøb.

Badebro ved stranden
Køberrådgivning

 Boliglån og tilbagebetaling af denne

De fleste låner penge i banken, når de skal købe bolig, og med et lån følger forpligtelsen om, at man betaler det tilbage. Udover det lånte beløb skal du også betale renter for lånet, og har du et realkreditlån, skal du også betale et gebyr for at få realkreditselskabet til at administrere lånet for dig.

For mange er dette den største post på budgettet, og ydelsens størrelse afhænger af den aftale, du har lavet med banken eller realkreditselskabet.

Tinglysning af boligens skøde

Skødet er et obligatorisk dokument i enhver bolighandel, for det er det officielle bevis på, at boligen er blevet overdraget til en ny ejer – dvs. dig, boligkøberen. Ved tinglysning af skødet bliver du registreret og offentliggjort som den nye ejer af boligen. Tinglysning af skødet kræver en registreringsafgift, som du kan læse mere om på Tinglysningsrettens hjemmeside.

Ejendomsskat og grundskyld

Alle boligejere er forpligtet til at betale skat af deres ejendom og grund til staten og den kommune, de bor i. Ejendomsværdiskatten betales til staten, og det er SKAT, som udregner skatten og opkræver den via forskudsopgørelsen.

Grundskylden betales til den kommune, du bor i, og det er en skat på den grund, som boligen er bygget på. Grundskylden bliver fastlagt på baggrund af grundens værdi, som bliver fastsat gennem ejendomsvurderingen.

Ejendomsforsikring

Låner du penge i banken til din nye bolig, vil banken eller realkreditselskabet kræve, at du får tegnet en brandforsikring. Årsagen til dette er, at din bolig fungerer som pant for lånet.

Hvis du bor i en ejerlejlighed, skal du ikke selv tegne en brandforsikring, for her er det ejerforeningen, som tegner en fælles forsikring på hele ejendommen. Du bidrager til den fælles forsikring gennem dit fællesbidrag til ejerforeningen.

Vedligeholdelse og diverse

Som husejer er du ansvarlig for at vedligeholde din bolig både indvendigt og udvendigt. Bor du i ejerlejlighed, foregår den udendørs vedligeholdelse gennem ejerforeningen. Den indvendige vedligeholdelse i ejerlejligheden skal du selv stå for.

Andre relevante omkostninger som du bør medregne i dit huskøbsbudget, er f.eks. istandsættelse af din nye bolig. Her afhænger udgifterne af den enkelte boligs tilstand samt dine krav og forventninger til den nye indretning.

Flytningen fra den gamle til den nye bolig koster også penge. Her skal du tage højde for, om du vil hyre flyttemænd, og om du evt. kommer til at hænge på husleje til den gamle bolig, selv om du allerede er flyttet ind i dit nye hjem.

De ovenstående punkter er ikke udtømmende, og vil du være helt sikker på at undgå ubehagelige overraskelser, når du skal købe bolig, stiller vi gerne vores mangeårige ekspertise til rådighed. Vi har hjulpet mange boligkøbere til en god og tryg købsoplevelse fra start til slut, og vi hjælper også gerne dig.

Overvejer du at købe? Så tag fat i en Boligrådgiver

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.
    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00