Hvilke omkostninger er der ved huskøb?
Når du skal købe hus eller lejlighed, skal du regne med at bruge flere penge end blot til udbetalingen. Som tommelfingerregel skal du regne med at omkostningerne godt kan ligge på omkring 5-6% af de samlede købspris. Det kan være en god idé at have nedenstående poster in mente, når du skal regne på, hvor meget du kan købe hus for.
Hvad koster det at købe hus? Boliglån og tilbagebetaling af denne
De fleste låner penge i banken, når de skal købe bolig, og med et lån følger forpligtelsen om, at man betaler det tilbage. Udover det lånte beløb skal du også betale renter for lånet, og har du et realkreditlån, skal du også betale et gebyr for at få realkreditselskabet til at administrere lånet for dig.
For mange er dette den største post på budgettet, og ydelsens størrelse afhænger af den aftale, du har lavet med banken eller realkreditselskabet.
Skødeomkostninger: Tinglysning af boligens skøde
Skødet er et obligatorisk dokument i enhver bolighandel, for det er det officielle bevis på, at boligen er blevet overdraget til en ny ejer – dvs. dig, boligkøberen. Ved tinglysning af skødet bliver du registreret og offentliggjort som den nye ejer af boligen. Tinglysning af skødet kræver en registreringsafgift, som du kan læse mere om på Tinglysningsrettens hjemmeside.
Tinglysningsafgiften steg 1. marts 2020 til 1.750,-. Hvis skødet ikke er udarbejdet korrekt, kan du risikere at komme af med flere penge - derfor kan det være en god idé at få juridisk rådgivning ind over processen.
Læs mere om skødeskrivning og tinglysning her
Ejendomsskat (grundskyld) og ejendomsværdiskat
Alle boligejere er forpligtet til at betale skat af deres ejendom og grund til staten og den kommune, de bor i. Ejendomsværdiskatten betales til staten, og det er SKAT, som udregner skatten og opkræver den via forskudsopgørelsen.
Grundskylden betales til den kommune, du bor i, og det er en skat på den grund, som boligen er bygget på. Grundskylden bliver fastlagt på baggrund af grundens værdi, som bliver fastsat gennem den offentlige ejendomsvurdering.
Begge skatter er noget, du betaler løbende - men du er dog fritaget fra at betale ejendomsværdiskat, hvis du ikke selv bor i ejendommen.
Ejendoms- og boligforsikring
Låner du penge i banken til din nye bolig, vil banken eller realkreditinstituttet kræve, at du får tegnet en brandforsikring. Årsagen til dette er, at din bolig fungerer som pant for lånet.
Hvis du bor i en ejerlejlighed, skal du ikke selv tegne en brandforsikring, for her er det ejerforeningen, som tegner en fælles forsikring på hele ejendommen. Du bidrager til den fælles forsikring gennem dit fællesbidrag til ejerforeningen.
Prisen på boligforsikringen afhænger af en del ting. Både hvor du bor og selvrisiko samt eventuelle tilvalg har indflydelse på, hvor mange penge du skal betale. I mange tilfælde er der tale om et par tusind kroner om året. Du skal også forholde dig til ejerskifteforsikringen, som ikke er lovpligtig. Her er du dog bedre stillet i tilfælde af, at køber eller sælger trækker sig ud af købsaftalen i sidste øjeblik - eller hvis der er skjulte skader i boligen, som du først ser, når du er flyttet ind. I modsætning til boligforsikringen, er ejerskifteforsikringen et engangsbeløb.
Istandsættelsen, løbende vedligeholdelse og andet
Som husejer er du ansvarlig for at vedligeholde din bolig både indvendigt og udvendigt. Bor du i ejerlejlighed, foregår den udendørs vedligeholdelse gennem ejerforeningen. Den indvendige vedligeholdelse i ejerlejligheden skal du selv stå for.
Andre relevante omkostninger, som du bør medregne i dit huskøbsbudget, er f.eks. istandsættelse af din nye bolig. Her afhænger udgifterne af den enkelte boligs tilstand samt dine krav og forventninger til den nye indretning.
Flytteomkostningerne
Flytningen fra den gamle til den nye bolig koster også penge. Her skal du tage højde for, om du vil hyre flyttemænd, og om du evt. kommer til at hænge på husleje til den gamle bolig, selv om du allerede er flyttet ind i dit nye hjem.