ClickCease
  1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Udgifter ved huskøb

Udgifter ved huskøb

Når du køber hus eller lejlighed, skal du huske at tage højde for, at der med købet følger en række udgifter, som ligger ud over boligens kontantpris. Er du ikke opmærksom på disse, risikerer du at få ubehagelige overraskelser midt i glæden over boligkøbet.

Nedenfor kan du læse overordnet om, hvilke udgifter du bør medregne i dit budget, så du er sikker på, din økonomi rækker til alle omkostningerne ved det nye huskøb.

Mangler du et bedre overblik over boligkøbsprocessen?

Læs vores guide til førstegangskøbere her

Badebro ved stranden
Køberrådgivning

Hvilke omkostninger er der ved huskøb?

Når du skal købe hus eller lejlighed, skal du regne med at bruge flere penge end blot til udbetalingen. Som tommelfingerregel skal du regne med at omkostningerne godt kan ligge på omkring 5-6% af de samlede købspris. Det kan være en god idé at have nedenstående poster in mente, når du skal regne på, hvor meget du kan købe hus for.

Hvad koster det at købe hus? Boliglån og tilbagebetaling af denne

De fleste låner penge i banken, når de skal købe bolig, og med et lån følger forpligtelsen om, at man betaler det tilbage. Udover det lånte beløb skal du også betale renter for lånet, og har du et realkreditlån, skal du også betale et gebyr for at få realkreditselskabet til at administrere lånet for dig.

For mange er dette den største post på budgettet, og ydelsens størrelse afhænger af den aftale, du har lavet med banken eller realkreditselskabet.

Skødeomkostninger: Tinglysning af boligens skøde

Skødet er et obligatorisk dokument i enhver bolighandel, for det er det officielle bevis på, at boligen er blevet overdraget til en ny ejer – dvs. dig, boligkøberen. Ved tinglysning af skødet bliver du registreret og offentliggjort som den nye ejer af boligen. Tinglysning af skødet kræver en registreringsafgift, som du kan læse mere om på Tinglysningsrettens hjemmeside

Tinglysningsafgiften steg 1. marts 2020 til 1.750,-. Hvis skødet ikke er udarbejdet korrekt, kan du risikere at komme af med flere penge - derfor kan det være en god idé at få juridisk rådgivning ind over processen.

Læs mere om skødeskrivning og tinglysning her

Ejendomsskat (grundskyld) og ejendomsværdiskat 

Alle boligejere er forpligtet til at betale skat af deres ejendom og grund til staten og den kommune, de bor i. Ejendomsværdiskatten betales til staten, og det er SKAT, som udregner skatten og opkræver den via forskudsopgørelsen.

Grundskylden betales til den kommune, du bor i, og det er en skat på den grund, som boligen er bygget på. Grundskylden bliver fastlagt på baggrund af grundens værdi, som bliver fastsat gennem den offentlige ejendomsvurdering. 

Begge skatter er noget, du betaler løbende - men du er dog fritaget fra at betale ejendomsværdiskat, hvis du ikke selv bor i ejendommen. 

Ejendoms- og boligforsikring

Låner du penge i banken til din nye bolig, vil banken eller realkreditinstituttet kræve, at du får tegnet en brandforsikring. Årsagen til dette er, at din bolig fungerer som pant for lånet.

Hvis du bor i en ejerlejlighed, skal du ikke selv tegne en brandforsikring, for her er det ejerforeningen, som tegner en fælles forsikring på hele ejendommen. Du bidrager til den fælles forsikring gennem dit fællesbidrag til ejerforeningen.

Prisen på boligforsikringen afhænger af en del ting. Både hvor du bor og selvrisiko samt eventuelle tilvalg har indflydelse på, hvor mange penge du skal betale. I mange tilfælde er der tale om et par tusind kroner om året. Du skal også forholde dig til ejerskifteforsikringen, som ikke er lovpligtig. Her er du dog bedre stillet i tilfælde af, at køber eller sælger trækker sig ud af købsaftalen i sidste øjeblik - eller hvis der er skjulte skader i boligen, som du først ser, når du er flyttet ind. I modsætning til boligforsikringen, er ejerskifteforsikringen et engangsbeløb. 

Istandsættelsen, løbende vedligeholdelse og andet

Som husejer er du ansvarlig for at vedligeholde din bolig både indvendigt og udvendigt. Bor du i ejerlejlighed, foregår den udendørs vedligeholdelse gennem ejerforeningen. Den indvendige vedligeholdelse i ejerlejligheden skal du selv stå for.

Andre relevante omkostninger, som du bør medregne i dit huskøbsbudget, er f.eks. istandsættelse af din nye bolig. Her afhænger udgifterne af den enkelte boligs tilstand samt dine krav og forventninger til den nye indretning.

Flytteomkostningerne

Flytningen fra den gamle til den nye bolig koster også penge. Her skal du tage højde for, om du vil hyre flyttemænd, og om du evt. kommer til at hænge på husleje til den gamle bolig, selv om du allerede er flyttet ind i dit nye hjem.

Hjælp til overblik over udgifter ved huskøb

De ovenstående punkter er ikke udtømmende, og vil du være helt sikker på at undgå ubehagelige overraskelser, når du skal købe bolig, stiller vi gerne vores mangeårige ekspertise til rådighed.

Vi har hjulpet mange boligkøbere til en god og tryg købsoplevelse fra start til slut, og vi hjælper også gerne dig.

Læs mere om hvordan en købermægler hos Bomae kan hjælpe med at undgå uforudsete udgifter ved huskøb.

Køberrådgivning

Overvejer du at købe? Så tag fat i en Boligrådgiver

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.
    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00