1. Forside
 2. /
 3. Køberguides
 4. /
 5. Skødeskrivning og tinglysning

Skødeskrivning og tinglysning

 Et boligkøb afsluttes altid med skødeskrivning og tinglysning. Skødet er det officielle dokument på, at sælger overdrager sin bolig til køber. Efter skødet er blevet udarbejdet, skal du anmelde det til tinglysning, som er et officielt register for rettigheder over ejendomme. Når du har tinglyst dit skøde, bliver du registreret og offentliggjort som den nye ejer af din bolig. Tinglysningen foregår digitalt. Hele denne proces bliver også kaldt berigtigelse.

Marker
Juridisk Rådgivning

 Hvad skal der stå i skødet?

Hvor købsaftalen indeholder detaljerede informationer om de vilkår og betingelser, som sælger og køber er blevet enige om under forhandlingerne, så fungerer skødet mere som en offentlig faktura for købet. Skødet er ikke så detaljeret som købsaftalen, men ikke desto mindre er det et vigtigt dokument med informationer om handlen. Et skøde indeholder som oftest oplysninger som:

 • Navn, adresse og CPR-nr. på både sælger og køber
 • Ejendommens adresse
 • Oplysninger om boligen f.eks. stand
 • Købesum og pantehæftelser
 • Servitutter
 • Den offentlige ejendomsvurdering
 • Overtagelsesdato

Skal man have et skøde?

Ja, det skal man. Det er bestemt ved lov, at man får skrevet et skøde, når man køber fast ejendom. Udover at fungere som det officielle bevis for at du er den nye ejer af boligen, er skødet også din sikring mod snyd. Ved at tinglyse skødet kan sælger f.eks. ikke sælge boligen til andre.

Hvem skal udarbejde skødet?

Alle kan lave et skøde, for der er ingen regler for, hvem der må eller ikke må skrive det. Det er dog ikke ensbetydende med, at alle bør lave et skøde. Skødet er så vigtigt et dokument i bolighandlen, at vi kun anbefaler, at du får en fagmand, såsom en boligrådgiver, til at skrive skødet for dig. Dermed kan du være sikker på, at skødet er udarbejdet korrekt, og at det indeholder alle nødvendige oplysninger.

Det er som regel køber, som skal sørge for at få skrevet skødet og tinglyse det, medmindre andet er aftalt. Benytter du dig af en køberrådgiver, er det en oplagt mulighed at lade rådgiveren skrive skødet for dig.

Hvad koster det at udarbejde et skøde?

Udarbejdelse samt tinglysning af skøde inkl. af udarbejdelse af refusionsopgørelse koster 3.500 kr. I denne pris er der selvfølgelig ikke medregnet omkostningen til tinglysningsafgiften, som er en særskilt udgift der skal betales til staten. Når man skal tinglyse et skøde på ejerboliger, udløser det som udgangspunkt en afgift til tinglysningsretten på 0,6% af købesummen plus et tillæg af 1.660 kr.

Altså, hvis du køber en bolig til 4 mio. kr., vil regnestykket se således ud:

4.000.000 x 0,6% + 1.660 kr. = 25.660 kr. i afgifts sum til staten.

Tinglysning af skilsmisseskøde

Såfremt du står overfor en skilsmisse og du ønsker at overtage jeres fælles bolig, så kan du blive fritaget for den almindelige tingslysningsafgift og udelukkende betale grundtaksten, på 1.660 kr., for at få foretaget ændringen hos tinglysningen.

Ovenstående forudsætter dog, at der har været formuefællesskab under ægteskabet og at du har en kopi af separationsbevillingen eller skilsmissebevillingen

Skal vi hjælpe dig med at skrive skødet til din nye bolig?

Som del af vores køberrådgivning tilbyder vi naturligvis også skødeskrivning samt tinglysning af skødet. Hos Bomae arbejder vi for, at du får en tryg og overskuelig købsproces, så boligkøbet bliver en positiv oplevelse. Alle vores rådgivere har mange års erfaring med det københavnske og sjællandske boligmarked, og denne viden bruger vi til at skaffe dig drømmeboligen.

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

  Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.
  Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00