1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Boligkøb og kommuneskatten

Boligkøb og kommuneskatten

Du har formodentligt gjort dig rigtigt mange tanker om: boligens udseende, beliggenhed, antal værelser, hvor langt er der til den nærmeste station osv. Har du også tænkt, hvordan det forholder sig med skatten? Hvad betyder købet af drømmeboligen for din skat?

Bolig
Boligrådgivning

Uden at denne artikel skal blive for tung og kedelig, kommer der her og de kommende artikler nogle få nedslagspunkter, hvorpå et køb af drømmebolig kan have en direkte eller indirekte påvirkning på din skat og derved din økonomi.

Boligrådgivning

Valg af kommuneskat

Kommuneskatten er en del af indkomstskatten og er forskellig fra kommune til kommune. Det kan svinge meget i forhold, hvilken kommune du vælger at bosætte dig i. Den højeste (2021) kommuneskat finder du i kommunerne Brønderslev, Haderslev, Langeland, Læsø, Norddjurs, Nyborg, Odsherred, Sorø, Svendborg og Vesthimmerland (alle med 26,30%), mens den laveste (2021) finder du på Frederiksberg (22,80%). (Skatteministeriet, 2021)

Selv blandt de største byer i landet, kan der være en ret så stor forskel. København på (23,80%), Aarhus (24,51%) til Odense på (25,43%).Derfor kan din økonomi alt andet lige blive påvirket en del, som man skal huske at have med i sit samlede regnestykke og budget, når man kigger på drømmeboligen. (Skatteministeriet, 2021)

Selvom procentsatsen kan lyde lav, kan det blive ret mange penge. Et meget simpelt eksempel kunne være, hvis du tjener kr. 30.000 om måneden (kr. 360.000 årligt) ville det betyde, at du skulle betale kr. 9.000 mere i skat. Tænk på, hvis det samme er tilfældet for din partner, så er det lige pludseligt kr. 18.000 mindre om året.

Boligrådgivning

Kan man så gøre noget ved denne kommuneskat?

Som udgangspunkt kan du ikke selv vælge, hvilken kommuneskat du skal betale. Det fastsættes alt efter, hvilken kommune du boede i den 5. september året forinden. (jf. Kommuneskatteloven §2)

Det vil altså sige, at boede du i Københavns kommune den 5. september 2021, og flyttede til f.eks. Sorø kommune den 10. september 2021, skal du betale kommuneskatten i København på 23,80% hele 2022 og ikke den højere kommuneskat i Sorø. Omvendt, hvis du valgte at flytte din bopæl (folkeregisteradresse) den 4. september 2021 fra København til Sorø, vil du hele 2022 betale kommuneskatten i Sorø med 26,30%.

Derfor er der altså en lille undtagelse til udgangspunktet ovenfor. Hvis du har den luksus at have indflydelse for overtagelsesdagen, kunne det være en fordel og være opmærksom på, hvad kommuneskatten er i din kommende bopælskommune og holde den op imod din tidligere bopælskommune.

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00