Er din bolig begrænset af lokalplaner?
Lokalplaner og/eller servitutter kan sætte en dæmper på glæden over at have fundet drømmeboligen, for de kan nemlig forhindre dig i at lave ændringer på din bolig. Kommunale lokalplaner og servitutter på din ejendom kan f.eks. afholde dig fra at bygge til eller inddrage kælderen til beboelse.
Er der planer om separatkloakering?
Det danske kloaknet er overbelastede på grund af stigende mængder regn og et stigende befolkningstal, og for at aflaste problemet vil kommunerne landet over indføre separatkloakering. Har din kommune besluttet, at der skal installeres separatkloakering på din grund, er det dig, der skal betale for arbejdet, og det kan blive en meget dyr fornøjelse.
Er hele din bolig godkendt til beboelse?
En bolig med en første sal indrettet til beboelse er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at førstesalen er godkendt til beboelse. Det er kommunen, som godkender egnethed til beboelse, og derfor bør du henvende dig til din kommune for at finde ud af, om hele boligen er godkendt.
Er din grund forurenet?
Mere end 40.000 grunde er forurenet i Danmark, og det koster mange penge at rense en forurenet grund. Som udgangspunkt er du ikke tvunget til at betale for rensningen, medmindre du selv er skyld i forureningen. Forureningen kan dog medvirke til, at din grund falder i værdi og bliver svær at videresælge senere hen.
I hvilken tilstand er dit tag?
Du bør også finde ud af, i hvilken stand taget på din bolig er. Er det et gammelt tag, som snart skal skiftes, kan du regne med at skulle betale flere hundredtusinder for et nyt. Tilstandsrapporten beskriver tagets holdbarhed samt umiddelbare skader, men ikke alle problemer er synlige for det blotte øje, hvorfor du bør få taget tjekket af en professionel.
Hvad skal du betale for fjernvarme?
Overordnet set er fjernvarme billigt, men priserne kan svinge voldsomt selv inden for samme kommune. Du bør derfor undersøge priserne på det lokale fjernvarmeværk, samt om din kommune påbyder tilslutningspligt til et bestemt varmeværk.
Er din bolig sikret mod oversvømmelse?
Oversvømmelse er ikke kun en gene i sig selv men kan også føre til fugtskader på boligen, som i værste tilfælde kan skade husets konstruktion og materialer og forårsage skimmelsvamp. Er din bolig og grund konstrueret, så regnvand bliver ledt væk fra huset? Eller skal du have bygget foranstaltninger, så du undgår oversvømmelse og fugtskader?
Er der gamle brønde og kloakledninger på din grund?
Gamle brønde og kloakledninger har større risiko for revner, og går de i stykker, skal de graves op og udskiftes, hvilket vil gøre et ordentligt indhug i din pengepung. Brønde og kloakledninger bliver som oftest ikke synet i forbindelse med salg/køb, og derfor er det en god idé, at du selv sørger for, de bliver undersøgt.
Listen ovenfor er kun et udpluk af ting, du skal have styr på, inden du skriver under på købsaftalen. Vil du være helt sikker på, at der bliver taget hånd om alle potentielle problemer, så du ubekymret kan flytte ind i dit nye hjem, kan du med fordel benytte dig af vores uvildige køberrådgivning.
Læs mere om hvordan en købermægler kan rådgive dig på bedste vis, inden du foretager et endeligt boligkøb.