I nedestående guide kan du læse om:
Prisforhandling ved boligkøb
Det kan i første omgang være svært at finde ud af, hvad der er den rigtige pris for ejendommen, du ønsker at byde på, specielt hvis du ikke har prøvet det før. Der er mange faktorer der spiller ind, og som kan påvirke, om drømmeboligen kan prisforhandles og blive din. Det kan være en utrolig stressende købsprocess.
Det er især, hvis du er førstegangskøber, at det kan være svært at være ovenpå i en prisforhandling. Er du førstegangskøber og overvejer et boligkøb, kan du læse mere her.
Måske har du oplevet at være ude for at finde din drømmebolig, men ejendomsmægleren siger, at der allerede ligger et bud på ejendommen. Det kan være, at på lige netop den her ejendom har der været rigtig stor interesse, og at boligen allerede er fremvist flere gange i dag.
Lige netop denne situation kan være utroligt stressende og specielt hvis din eneste rådgiver er din bankrådgiver eller boligadvokat, der først efter en underskrevet købsaftale, kigger alle de juridiske dokumenter igennem.
Så hvis du ikke ønsker at stå uforberedt og alene i prisforhandlingen, så læs med i denne artikel og blive lidt klogere på prisforhandling generelt og se vores bedste råd til forhandlingsstrategien der skal hive din drømmebolig i land.
Hvad får man ud af at prisforhandle?
I mange af livets henseender er det normalt at skulle følge sin mavefornemmelse. Men lige når det kommer til at forhandle prisen på din måske kommende bolig, kan det have fatale konsekvenser, at ”købe katten i sækken”.
Det er derfor vigtigt at undersøge alle de aspekter der kan understøtte om prisen på boligen er retvisende, og om det i det hele taget er et boligkøb, du burde gå i krig med. I mange tilfælde kan man få det ud af prisforhandlingen, at man sparer en masse penge.
Det er både vigtigt i forhold dit kommende banklån og medfølgende renter, afdrag, løbetid etc. Men det er også vigtigt at give den bedst mulige pris i forhold til, hvis du pludselig bliver nødsaget til at skulle sælge boligen igen.
Der er selvfølgelig en masse faktorer som er ude af hænderne på dig som boligkøber, men hvis du får prisforhandlet boligkøbet ned i et fair niveau eller for den sags skyld under markedsprisen, så har du i første omgang sikret dig et godt grundlag for din fremtid.
Markedets påvirkning
En af de faktorer der er ude af hænderne på dig som boligkøber, er boligmarkedets tilstand. Markedet indikerer om du befinder dig på købers eller sælgers marked. Hvis udbuddet er stort og køberne er få, befinder vi os på købers marked, og du har derfor bedre forhold for at prisforhandle.
Er der tværtimod et mindre udvalg af udbudte boliger og mange købere, befinder vi os på sælgers marked, og prisforhandling er derfor som regel med en del flere udfordringer. I dette tilfælde kan boligerne bliver udbudt til en alt for høj udbudspris og muligheden for at du køber til en for høj boligpris er større.