1. Forside
 2. /
 3. Køberguides
 4. /
 5. Guide til førstegangskøber

Guide til førstegangskøber

Er du førstegangskøber? Hos Bomae har vi din ryg i alle boligjagtens faser. Få uvildig hjælp til boligkøbet her og få den bedste start som førstegangskøber. Læs mere nedenfor

Bygning i København
Førstegangskøber

Det kan godt være skræmmende og grænseoverskridende at bevæge sig ud på boligmarkedet, når man er førstegangskøber. Det kan være en lang og snørklet vej fra du har dine første ønsker om egen bolig, til du finder drømmeboligen - til købsaftalen er i hus.

I samme omgang, er der desuden en del faldgruber, som du skal styre uden om, hvis du ikke vil ende med store udgifter - og i værste fald ende i et boligmareridt. Vi guider dig gennem boligjagten her - fra de indledende tanker, til du har underskrevet kontrakten og er flyttet ind i din drømmebolig.

Hvad skal man vide som førstegangskøber?

Der er nogle ting, du skal have styr på, før du sætter gang i dit første boligkøb - især, hvis du er førstegangskøber. 

 • Få gang i en solid opsparing

Inden du begynder at tænke videre over huskøbet, så er det en god idé at have sat godt gang i opsparingen. Her kan det give god mening at lægge et stramt budget, så du hurtigt kan komme i mål med en solid opsparing. Det vil hjælpe dig meget, når du skal til at optage et lån i banken, men budgettet giver dig også et overblik over dit eller jeres rådighedsbeløb hver måned. I mange tilfælde skal man kunne ligge mindst 5% af boligens pris fra egen pung. 

 • Find det helt rigtige boliglån

 Når du ved, hvor meget du kan låne for, er det også langt nemmere at målrette boligjagten. Boliglånet kan godt være forskellig, alt efter om der er tale om andelsbolig-eller ejerbolig. Det kan også være en god idé at ansøge om det såkaldte lånebevis, som er en slags forhåndsgodkendelse. Det kan give dig et stærkt kort, når du bevæger dig ind på boligmarkedet, hvor man ofte skal være hurtig til at slå til.

 Læs mere om finansiering af boligen her. 

 • Forventningsafstem jeres ønsker og behov

Hvis du lægger ud med alt for store krav og ønsker til din drømmebolig, kan du hurtigt ende med at blive jævnt skuffet. Derfor er det en rigtigt god idé at starte ud med at lægge en målrettet boligsøgningsstrategi. Hvad er de vigtigste prioriteter, som boligen helst skal leve op til? 

Det kan være: 

 • Hvor mange værelser, skal der være - samt minimums-kvadratmeter
 • I hvilket område skal boligen helst placeres - tæt på skole, arbejde eller natur?

Når I forventningsafstemmer, er det også en god idé ikke kun at være realistiske, men også at tænke 5-10 år ud i fremtiden. Er der børn i billedet, som vil kræve mere plads og kortere distance til institutioner? Har du planer om at gå på pension, starte studie eller gå en ny karrierevej? Det vil også gøre boligjagten meget mere overskuelig, men også sikre jer, at I får lagt et lån, som giver jer et nødvendigt økonomisk råderum til at finansiere fremtidens drømme.

Køberrådgivning

Boligkøbet trin-for-trin

Når I har fundet frem til jeres drømmebolig, så begynder boligkøbet for alvor. Her er det vigtigt, at I altid er på dupperne, for det kan godt være en noget omstændig proces. Men I skal også være påpasselige med ikke at tage forhastede beslutninger.

Du kan læse vores store guide til boligkøbet trin-for-trin her, hvor vi dykker ned i de mange faser af boligkøbet. Virker det uoverskueligt? Hos Bomae hjælper vi dig selvfølgelig hele vejen. 

Vær opmærksom på boligens stand

Husk at inspicere boligens stand, inden du underskriver en salgsaftale. Det kan desuden være et supergodt forhandlingspunkt, så I på den måde ikke betaler for meget for en bolig, som ikke er i tip-top stand. Boligens stand vil fremgå af tilstandsrapporten.

 Få tildelt en byggesagkyndig fra Bomae her, som har din ryg, når I skal gennemgå husets stand.

Prisforhandling og gennemgang af købsaftale

Det kan godt være svært at prisforhandle, især når man er førstegangskøber, for I kender ikke kender til de mange fif, tricks og finter i prisforhandlingen. Derfor er det en god idé, at have en kyndig med under armen, som kan hjælpe jer godt og trygt gennem prisforhandlingen. Så ender I ikke med at betale mere, end I burde. 

Få mange flere gode råd til prisforhandlingen her. 

Skødeskrivning

Har I fundet frem til den rigtige pris og er I helt trygge ved forhandlingens udfald? Så skal I underskrive et skøde og anmelde det til tinglysningen. Det har til formål at formalisere boligkøbet og er helt essentielt, når I skal afslutte boligkøbet. 

Læs mere om skødeskrivning og tinglysning her

Førstegangskøber af hus eller lejlighed?

Der er forskellige ting du skal være opmærksom på, om du er førstegangskøber af hus eller lejlighed. Derfor kan du læse meget mere om, hvad du skal huske som førstegangskøber af hus her.  

Er du i stedet førstegangskøber af lejlighed? Så kan du læse mere i vores køberguide her. 

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

Vi står klar til at gennemgå og beregne konsekvenserne for dig.

  Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

  Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00