1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Gode råd når du skal købe andelsbolig

Gode råd når du skal købe andelsbolig

En andelsbolig er et godt alternativ til ejerlejligheder. Hvis altså man kan få fat i en sund andel. Andelsboliger, især for studerende, kan være en rigtig god måde at komme ind på boligmarkedet og starte en opsparing, som man senere kan bruge til en udbetaling til en ejerbolig. Hvis du går med overvejelser om at købe andelsbolig, så læs mere her og få en masse gode råd, som kan klæde dig bedre på.

Det er altid en god idé at alliere sig med en køberrådgiver, som kan være på din side gennem hele købsprocessen.

Brug for sparring til køb af andelsbolig?

Lejligheder med store vinduespartier

Hvad er en andelsbolig?

En andelsboligforening er en forening, som har stiftet sig selv og købt en ejendom. Foreningen ejer og driver dermed ejendommen.

Som andelsboligejer, ejer du dermed en andel af bygningen og dermed også fællesformuen.

Vær dog opmærksom på, at som andelsboligejer har du brugsret til en bolig i ejendommen, og dermed ikke direkte ejer den pågældende lejlighed du har erhvervet.

Andelsbolig

Andelsboliglån: Udgifter og boligafgift ved andelsboliger

Dine udgifter i forbindelse med en andelsbolig, er typisk delt op i to. Medmindre du har købt din andel kontant, så vil du altså have udgifter til din bank, hvor du har optaget lån samt til boligafgiften der dækker foreningens drift. Boligafgiften indeholder blandt andet:

  • Ydelser på foreningens lån
  • Renovering / vedligeholdelse
  • Skatter
  • Varme og vandforbrug
  • Administration og herunder drift – f.eks. vicevært, administrator, revisor og evt. honorar til bestyrelsen

Derfor vil der også typisk være sammenhæng mellem en lav boligafgift og en høj andelskrone - og du vil altså ikke kun skulle kigge på selve købsprisen, men særligt boligafgiften er vigtig at have øje på. En lav boligafgift er som regel udtryk for en sund økonomi, uden store og dyre lån i foreningen. Derfor er den enkelte andel også det mere værd. Din boligafgift kan derfor også variere såfremt der kommer uventede udgifter, som ikke er sparet op til eller forventet. Det kunne for eksempel være en pludselig udskiftning af et tag.

Man skal derfor sørge for at undersøge en andelsforenings økonomi, inden man køber. Såfremt der ligger en vedligeholdelsesplan, så er den også med til at give dig et godt overblik over standen af bygningen.

Andelsbolig

3 genveje til en andelsbolig: Find din nye andelsbolig

Sunde andelsforeninger er meget svære at få fat i og de kommer sjældent til salg på de åbne markeder, såsom boligportaler eller hos ejendomsmægleren. Ud af ca. 100.000 andelsboliger i København, er der på nuværende tidspunkt kun omkring 51 andelsboliger til salg offentligt.

1. Skriv dig på de interne ventelister

Mange andelslejligheder bliver solgt via ventelister, og det er derfor en rigtig god idé at skrive sig op på ventelister. Visse steder kan der være krav til hvem der kan skrive sig på, samt der kan være en mindre årlig brugerbetaling.

Ventelister er ikke nogen hurtig løsning, da der kan stå mange foran dig. Derfor kan der gå adskillige år før der er en åbning i en ønsket forening.

2. Tjek DBA, selvsalg og sociale medier

Da netop mange andelsboliger sælger sig selv og sjældent kommer til en ejendomsmægler, skal man holde øje med selvsalgssider, hvor der jævnligt bliver sat andelsboliger til salg som ikke er aftaget via ventelisterne.

Ligeledes findes der mange grupper på Facebook hvor der bliver handlet på kryds og tværs.

3. Byt med en anden lejlighed

Sidste mulighed kan som udgangspunkt kun benyttes hvis du allerede er i besiddelse af en andelsbolig. Måske har du et ønske om noget større eller mindre – så kan der i mange tilfælde være en mulighed for at bytte med andre. Måske kan det endda også være en indgangsvinkel ind i ejerboligmarkedet.

Andelsbolig

Når du skal købe andelsbolig – hvad skal du være opmærksom på?

Der er en del, du skal være opmærksom på, når du skal i gang med en andels-købsprocess.

Få lån og finansiering på plads

En god idé er at have din finansiering på plads, således du er klar til, at slå til, når du finder den rigtige andel. Netop fordi markedet går så hurtigt, så er det som regel altid dem, som er bedst forberedt, der får det bedste resultat.Når du går til banken med ønske om finansiering af andelsboligkøb, så vil banken ofte selv gennemgå både din, men også andelsboligforeningens økonomi.

Du skal også være opmærksom på, at ved køb af andelsbolig, kan du ikke optage et realkreditlån - da det kun gør sig gældende ved ejerboliger.

Læs mere om andelsboliglån her

Tjek foreningens økonomi

Når du har fundet den rigtige andelsbolig, så er det også vigtigt, at du får tjekket andelsboligforeningens økonomiske tilstand. Her er der nogle faresignaler, som du skal være særligt opmærksom på. Det kan være, hvis andelsboligforeningen:

Har udskudt vigtige vedligeholdelsesprojekter
Ikke har en opsparing til vedligehold
Har store lån med afdragsfrihed

Det er vigtigt, at du har et overblik over foreningens økonomi, fordi du som andelsboligejer får del i foreningens indtægter - og dermed foreningens gæld. Du kan opdage disse faresignaler ved at gennemgå foreningens dokumenter, såsom årsregnskabet, referater fra generalforsamlinger, vedtægter og andre nøgleoplysninger.

Virker det uoverskueligt? Søg finansiel rådgivning eller anden boligrådgivning, som fx en købermægler, til at optage lån og gennemgå regnskaber på den pågældende forening, du kigger på. Så er du grundigt klædt på. En finansiel rådgiver kan indhente et boliglån, der i de fleste tilfælde er langt bedre end, hvad man typisk selv ville kunne opnå i banken.
Vigtigst af alt kan en finansiel rådgiver oversætte den enorme mængde data, der foreligger i et regnskab eller lånetilbud, til forståeligt dansk.

Læs mere om hvordan banken kigger på din gæld og betalingshistorik, når du vil låne

Snak med naboerne

En snak med dine potentielle nye naboer er en god måde at få en forståelse for foreningen. De kan give dig gode informationer omkring foreningen, og hvad der er godt og skidt. Men vigtigst af alt, så får du også hilst på dine måske kommende naboer.

Andelsbolig som forældrekøb

Hvis du køber andelen som et forældrekøb, så sørg for at tjekke vedtægterne om det er tilladt. I nogle foreninger er det nemlig andelshaver selv der skal bebo andelen. Derfor kan det være, at du i stedet skal låne dit barn pengene for, at det kan lade sig gøre.

Du kan læse en uddybende guide omkring forældrekøb og hvad du skal være opmærksom på her.

Dine rettigheder som andelsbolighaver

Som medejer af formuen, er du selv med til, at fastsætte retningslinjerne i jeres forening.

Dette gøres på generalforsamlingerne, som typisk holdes én gang om året. Her bliver forslag, ændringer og økonomi taget op på dagsorden og ændringer træffes normalt med simpelt flertal.

Derfor er det også vigtigt, at man møder op til generalforsamlingerne, således at man er med til, at bestemme over sin fællesformue.

Alle regler der bliver bestemt samles i såkaldte vedtægter. Vedtægterne er altså regler og retningslinjer for hvordan man ønsker sin forening skal ledes samt hvilke rettigheder og pligter den enkelte andelshaver har.

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00