1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Find det rigtige andelsboliglån

Find det rigtige andelsboliglån

Skal du til at købe andelsbolig? Ved en andelsbolig er der ofte en lavere købspris, end ved en ejerlejlighed eller anden fast ejendom, og andelen er derfor favorabel blandt førstegangskøbere, studerende eller som forældrekøb.

Få hjælp til at finde det rette andelsboliglån

Lejligheder med store vinduespartier

Men du kan ikke ved finansiering af andelsbolig optage et realkreditlån, det skal finansieres med et andelslån fra banken. Læs mere her, så du er bedst klædt på til at finde det rigtige andelsboliglån.

Guide: Sådan køber du en andelsbolig

I denne køberguide kan du læse om:

Finansiering af køb af andelsbolig med andelsboliglån

Når I har fundet jeres nye andelsbolig, så skal købet finansieres. Du kan dog ikke optage et realkreditlån til at finansiere købet af andelsboligen, men skal i stedet have et specifikt andelsboliglån - som godt kan have en lidt højere rente, end ved realkreditlånet.

Du skal selv betale 5 pct. af købesummen som udbetaling, de resterende 95% kan du finansiere med et andelslån.

Andelsboliglånet skal altså tages via banken - og det er en god idé først at gå til banken med en konkret andelsbolig i hænde.

Banken vil i det tilfælde gennemgå både andelsforeningens økonomi og din egen økonomi, for at kunne vurdere omfanget af lånet. Hvis du får et “ja” fra banken til at låne til boligen - så skal I også sammen vurdere, hvilken type lån, der skal tages.

Herefter kan låneaftalen underskrives. I denne proces er det vigtigt, du husker på, at banken ikke nødvendigvis altid har din interesse - hvorfor det også er vigtigt, at du indhenter flere forskellige tilbud fra flere forskellige banker. Derfor kan det være en rigtigt god idé at gøre brug af en finansiel rådgiver, som har din ryg gennem hele processen.

Pris på andelsboliglån

Det er meget forskelligt, hvad det vil koste dig at købe en andelsbolig. Det er typisk en personlig beregning, som tager udgangspunkt i din økonomiske situation. Du kan hos nogle banker anvende en låneberegner til andelsbolig, som kan give dig et fingerpeg om, hvor meget du kan låne for til andelsbolig.

Når du skal ansøge om et andelsboliglån vil banken ofte bede om et vist rådighedsbeløb.

Inden I finder jeres nye andelsbolig, kan det give god mening at få et generelt økonomisk overblik over jeres samlede indtægter, udgifter samt opsparing og gæld. På den måde kan I hurtigt finde ud af, hvor mange penge I har lyst til at bruge på jeres andelsboligudgifter om måneden.

Når I kigger på andelsboliger, skal I først og fremmest være opmærksomme på andelsboligens månedlige boligudgift - for den giver et peg om, hvad I kommer til at sidde for. Boligafgiften afhænger af andelsforeningens gæld, opsparing, vedligehold og ejendomsskatter. Derfor skal I kigge godt på foreningens økonomi, inden I beslutter jer for at købe en andelsbolig.

Renter på andelsboliglån

Når du skal optage et andelsboliglån, kan du vælge mellem en fast eller variabel rente. Der er en række fordele og ulemper ved hver type rente. Fordelene ved fast rente er for eksempel, at boligudgifterne ikke vil stige i den gældende låneperiode - og ulempen er dermed, at renten heller ikke vil falde, hvis rentemarkedet også falder. I det tilfælde kan du overveje at omlægge (ned- eller opkonvertere) dit lån til højere eller lavere rente.

Få hjælp til omlægning af lån

Med en variabel rente i stedet, kan du få det billigste lån baseret på, hvad der sker på rentemarkedet. Ulempen er her, at hvis rentemarkedet stiger, vil renten også stige med - og det kan være en smule usikkert.

Køberrådgivning

Virker det uoverskueligt? Få hjælp af en finansiel rådgiver hos Bomae, som kan hjælpe dig med at finde det bedste lån til andelsbolig. Eller udfyld kontakt formularen og vi ringer dig op indenfor 2 timer.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00