1. Forside
 2. /
 3. Køberguides
 4. /
 5. Gode råd når du skal købe andelsbolig

Gode råd når du skal købe andelsbolig

En andelsbolig er et godt alternativ til ejerlejligheder. Hvis altså man kan få fat i en sund andel. Andelsboliger, for især studerende, kan være en rigtig god måde at komme ind på boligmarkedet og starte en opsparing, som man senere kan bruge til en udbetaling til en ejerbolig.

lejligheder

Hvad er en andelsbolig?

En andelsboligforening er en forening, som har stiftet sig selv og købt en ejendom. Foreningen ejer og driver dermed ejendommen.

Som andelsboligejer, ejer du dermed en andel af bygningen og dermed også fællesformuen.

Hver dog opmærksom på, at som andelsboligejer har du brugsret til en bolig i ejendommen og dermed ikke direkte ejer den pågældende lejlighed du har erhvervet.

Andelsbolig

Udgifter og boligafgift

Dine udgifter, i forbindelse med en andelsbolig, er typisk delt op i to. Medmindre du har købt din andel kontant, så vil du altså have udgifter til din bank, hvor du har optaget lån samt til boligafgiften der dækker foreningens drift. Boligafgiften indeholder bland andet:

 • Ydelser på foreningens lån
 • Renovering / vedligeholdelse
 • Skatter
 • Varme og vandforbrug
 • Administration og herunder drift – f.eks. vicevært, administrator, revisor og evt. honorar til bestyrelsen

Derfor vil der også typisk være sammenhæng mellem en lav boligafgift og en høj andelskrone. En lav boligafgift er som regel udtryk for en sund økonomi, uden store og dyre lån i foreningen. Derfor er den enkelte andel også det mere værd. Din boligafgift kan derfor også varierer såfremt der kommer uventet udgifter, som der ikke er sparet op til eller forventet. Det kunne for eksempel være en pludselig udskiftning af et tag.

Man skal derfor sørge for at undersøge en andelsforenings økonomi inden man køber. Såfremt der ligger en vedligeholdelses plan, så er den også med til at give dig et godt overblik over standen af bygningen.

Dine rettigheder som andelsbolighaver

Som medejer af formuen, er du selv med til, at fastsætte retningslinjerne i jeres forening.

Dette gøres på generalforsamlingerne, som typisk holdes én gang om året. Her bliver forslag, ændringer og økonomi taget op på dagsorden og ændringer træffes normalt med simpelt flertal.

Derfor er det også vigtigt, at man møder op til generalforsamlingerne, således at man er med til, at bestemme over sin fællesformue.

Alle regler der bliver bestemt samles i såkaldte vedtægter. Vedtægterne er altså regler og retningslinjer for hvordan man ønsker sin forening skal ledes samt hvilke rettigheder og pligter den enkelte andelshaver har.

Andelsbolig

3 genveje til en andelsbolig

Sunde andelsforeninger er meget svære at få fat i og de kommer sjældent til salg på de åbne markeder, såsom boligportaler eller hos ejendomsmægleren. Ud af ca. 100.000 andelsboliger i København, er der på nuværende tidspunkt kun omkring 51 andelsboliger til salg offentligt.

1. Skriv dig på de interne ventelister

Mange andelslejligheder bliver solgt via ventelister og det er derfor en rigtig god idé at skrive sig op på ventelister. Vise steder kan der være krav til hvem der kan skrive sig på, samt der kan være en mindre årlig brugerbetaling.

Ventelister er ikke nogen hurtig løsning, da der kan stå mange foran dig. Derfor kan der gå adskillige år før der er en åbning i en ønsket forening.

2. Tjek DBA, selvsalg og sociale medier

Da netop mange andelsboliger sælger sig selv og sjældent kommer til en ejendomsmægler. Så skal man holde øje med selvsalgs sider, hvor der jævnligt bliver sat andelsboliger til salg som ikke er aftaget via ventelisterne.

Ligeledes findes der mange grupper på Facebook hvor der bliver handlet på kryds og tværs.

3. Byt med en anden lejlighed

Sidste mulighed kan som udgangspunkt kun benyttes hvis du allerede er i besiddelse af en andelsbolig. Måske har du et ønske om noget større eller mindre – så kan der i mange tilfælde være en mulighed for at bytte med andre. Måske kan det endda også være en indgangsvinkel ind i ejerboligmarkedet.

Andelsbolig

Når du skal købe – hvad skal du være opmærksom på?

En god idé er at have din finansiering på plads, således du er klar til, at slå til, når du finder den rigtige andel. Netop fordi markedet går så hurtigt, så er det som regel altid dem, som er bedst forberedt, der får det bedste resultat.

Søg finansiel rådgivning eller anden boligrådgivning til at optage lån og gennemgå regnskaber på den pågældende forening du kigger på, så er du grundigt klædt på. En finansiel rådgiver kan indhente et boliglån, der i de fleste tilfælde er langt bedre end hvad man typisk selv ville kunne opnå i banken. Vigtigst af alt, kan en finansiel rådgiver, oversætte den enorme mængde data der foreligger i et regnskab eller lånetilbud, til forståeligt dansk.

Læs mere: Banken kigger på din gæld og betalingshistorik, når du vil låne

Snak med naboerne

En snak med dine potentielle nye naboer er en god måde at få en forståelse for foreningen. De kan give dig gode informationer omkring foreningen og hvad der er godt og skidt. Men vigtigst af alt, så får du også hilst på dine måske kommende naboer.

Andelsbolig som forældrekøb

Hvis du køber andelen som et forældrekøb, så sørg for at tjekke vedtægterne om det er tilladt. I nogen foreninger er det nemlig andelshaver selv der skal bebo andelen. Derfor kan det være at du i stedet skal låne dit barn pengene for, at det kan lade sig gøre.

Du kan læse en uddybende artikel omkring forældrekøb og hvad du skal være opmærksom på her.

Nyt lovkrav

Endeligt, så er der 1. januar 2014 indført ny lov vedrørende gennemsigtighed på andelsboligmarkedet og andelsboligkøb.

Det indebærer blandt andet større gennemsigtighed og en udvidelse af oplysningspligten. Det vil sige at du skal have udleveret nøgleoplysninger og administrator besvarelse.

Skemaet om andelsforeningen indeholder blandt andet grundlæggende oplysninger om andelsforeningen, foreningens drift, udlejningsvirksomhed og vedligeholdelse, samt enkelte oplysninger om finansielle forhold.

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

  Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.
  Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00