Nye låneregler strammer grebet på kommende boligkøbere

Nye låneregler strammer grebet på kommende boligkøbere

Nye låneregler tvinger singler på boligjagt ud af København og begrænser adgangen til afdragsfrihed og variable lån.


Hvis du overvejer at købe bolig i København, så vær opmærksom på de nye låneregler der blev indført pr. d. 1. januar 2018. Regeringens indgreb har begrænset adgangen til afdragsfrihed og variable lån. Og den konsekvens mærker især singler, ældre og forældrekøb.

Vores Finansielle Rådgiver, Jovica Stankovic, har talt med Børsen omkring udfordringerne og hvilket konsekvenser det har for kommende købere.

LÆS ARTIKLEN I BØRSEN: Nye låneregler rammer små husstande

Står du som single og tjener omkring 400.000 kr. om året, så skal dit køb af bolig være under 1.6 mio. kr. for at du frit kan vælge, hvilken finansieringsform du ønsker. Og det bliver ekstremt svært at finde en bolig for det beløb i Københavnsområdet. Det betyder at man er nødsaget til, at afsøge andre muligheder såsom: Købe længere væk fra centrum, være heldig og finde en andelsbolig, afsøge lejemarkedet eller helt droppe at købe.

Udfordringen er dog, at både andelsbolig markedet og lejemarkedet er hårdt presset grundet overefterspørgsel af boliger til især unge samt yngre børnefamilier. Faktisk viser seneste rapport at vi har overefterspørgsel/underudbud på minimum 4.000 boliger i København på små og ca. 3.000 på mellemstore lejligheder.

FAKTA: Overvejer du at købe bolig så er en god tommelfingerregel, at du som minimum skal have 5% af købsprisen i udbetaling og din gæld ikke må overstige fire gange årsindkomsten. Ryger din gæld over fire gange din årsindkomst, så kan du ikke længere frit vælge om du ønsker afdragsfrihed eller variable lån.

Nedenstående er en simplificeret oversigt over lånereglernes påvirkning ved køb af bolig. Det er hovedreglerne, mens der også findes undtagelser f.eks. ved netop færdiggjort uddannelse ligesom der i den enkelte kundes økonomi kan være årsager til afvigelse af disse hovedregler.

Gældsfaktor - nye låne regler

Et eksempel på hvordan regnestykket kan se ud for en familie med en lønindkomst på 750.000 kr. årligt, der ønsker at købe en bolig til 4,0 mio. kr. med en udbetaling på 500.000 kr.

Familiens gældsfaktor vil da være 4,7, hvilket vi simplificeret kan udregne således:

Udregning af gældsfaktor

Familien opfylder dermed kravet til udbetaling.

Familien vil ikke have mulighed for at optage risikable lån, som er lån med variabel rente og/eller afdragsfrihed men de vil i stedet være begrænset til at vælge lån med højere sikkerhed som er fastforrentet lån med afdrag eller F5 lån med afdrag.

Konsekvensen af de nye låneregler er derfor en naturlig opbremsning af boligmarkedet i hovedstaden. Mikkel Høegh, boligøkonom i BRF Kredit, udtaler:

”Det er virkelig svært at skelne, hvad der er sæson, og hvad der er opbremsning. Men jeg hører ejendomsmæglere fortælle, at der skal lidt mere arbejde til for at få solgt en lejlighed i København, men alt andet lige så burde reglerne også virke opbremsende. Med de kvadratmeterpriser, der i København, kan ikke engang to nyuddannede djøf’ere få 70 kvm. For en sygeplejerske og politibetjent er det helt umuligt.”

Derfor er det selvfølgelig sundt, at lejlighedsmarkedet ikke blot eksploderer. Udfordringen er dog den stigende efterspørgsel der forsat driver priserne i vejret, dog blot med et andet tempo.

Overvejer du at købe?

Hvis du står og overvejer at købe bolig i hovedstaden så er køberrådgivning den eneste rigtige løsning for langt de fleste. Markedet er i konstant bevægelse og priserne kender kun en vej, opad, så det er vigtigt at få den rigtige rådgivning allerede tidligt i forløbet.

Uagtet om det er en andelsbolig eller ejerbolig du kigger på, så kan det være svært at gennemskue konsekvenserne af dit køb og om du gør en god handel. Mange boliger er prisfast ekstrem højt pga. det store pres på boligmarkedet. Det betyder dog også, at man skal være varsom når markedet
dykker i fremtiden.

Når du laver en af livets største investeringer kan selv få procent forbedringer, selvom det lyder af lidt, gøre en kæmpe forskel for din økonomi og gensalgs muligheder.

Nedenfor kan de se hvad det betød for Niklas og hans familie at gøre brug af Køberrådgivning fra Bomae:

Andelsbolig eller ejerbolig?

I det nuværende marked, så er der mange der overvejer en andelsbolig fremfor en ejerbolig. Naturligt nok. Man skal dog blot være opmærksom på og som minimum kigge efter, når man køber andelsbolig:

Hvordan er andelsboligen værdisat? Er det via den offentlige vurdering, så har prisniveauet ligget stille siden 2013 og forventes at gøre det frem til 2020.

Er ejendommen vurderet af en valuar, skal du tjekke, hvilken afkastprocent der er anvendt. Jo lavere afkastprocent, desto større risiko for ændringer.

Er bygningen godt vedligeholdt, og er der hensat penge til fremtidig vedligeholdelse? Ser den fremtidige vedligeholdelsesplan fornuftig ud?

Hvilke lånetyper bruger andelsforeningen? Afdragsfrihed og variable lån giver øget risiko for stigninger i boligydelsen.

Jeg vil gerne ringes op

Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

Eller ring på 72 600 400, mandag til søndag 9:00-20:00