1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Guide til opkonvertering af lån

Guide til opkonvertering af lån

Overvejer du at opkonvertere dit boliglån? Opkonvertering af lån er aktiv gældspleje – og her kan der være mange penge at spare. Men der er både fordele og ulemper ved at opkonvertere dit lån – og så er der også nogle ting du skal være opmærksom på, inden du får opkonverteret dit lån.

Hvid villa med træer omkring

I løbet af 2022 er renten steget markant - for at dæmme op for den stigende inflation, derfor er der mange der vælger at opkonvertere deres boliglån i øjeblikket. Men der er en række risici ved at omlægge lånet, da man først får gevinst, når renterne falder igen.

Vi anbefaler altid at du får uafhængig lånerådgivning, så du får klarlagt alle dine muligheder, og får den løsning, som passer til lige nøjagtigt din situation

I denne køberguide kan du læse om:

Få uvildig rådgivning til omlægning af lån hos Bomae

Hvad betyder en opkonvertering af lån?

Ved en opkonvertering af dit lån, vil du bytte dit fastforrentede realkreditlån ud med et fastforrentet lån, som har en højere rente, end det du har i forvejen. Når du indfrier lånet menes der, at du køber obligationer til markedspris. Til finansiering af det nye køb af obligationer, vil du skulle optage et nyt lån.

I det tilfælde kan du reducere restgælden på lånet - og du vil altså kunne indfri lånet for færre penge, end dem du skylder. Hvis du fx omlægger et fastforrentet lån fra 1% til 5%, kan du skære 238.000. Kr af restgælden pr. mio. kr.

Du skal huske på, at når du bytter lånet ud med et lån med højere rente, vil betalingen til realkreditlånet stige og du vil få en højere månedlig ydelse. Hvilket også betyder, at du skal lave en beregning på hvornår dit provenue er ædt op af den højere rente.

Der findes flere måder du kan omlægge dit lån på. Du kan også lave en nedkonvertering af lånet, hvilket betyder omlægning af lån til en lavere rente. I nogle tilfælde kan du også lave en skrå konvertering, hvor du vil omlægge fra en variabel rente til fast rente (eller omvendt).

Hvornår er det bedst at opkonvertere?

Som tommelfingerregel kan det bedst betale sig at lægge realkreditlånet om, hvis markedsrenten bevæger sig med 1-1,5 procentpoint opad (kuponrenten). Det kan i de fleste tilfælde bedst betale sig at opkonvertere lånet, hvis der er tale om et realkreditlån på 1.mio kr. eller derover.

Du skal også kun overveje at lægge lånet om til en højere rente, hvis du forventer at renten vil falde igen. Hvis lånet ligger for lang tid med en høj rente, kan du godt risikere at tabe penge på opkonverteringen. Her skal du også forholde dig til, hvornår dét beløb du ender med at skulle betale mere hver måned overstiger den reelle bid, som du kan skære af restgælden på dit lån.

Der er altså et element af spekulation i processen og der er mange faktorer som bestemmer, hvorvidt det er fordelagtigt for netop din situation, om det kan betale sig at omlægge lånet. Derfor bør du tage fat i en rådgiver, som kan give dig kyndig og uvildig rådgivning.

Få rådgivning til opkonvertering af lån hos Bomae

Andre ting du skal være opmærksom på ved opkonvertering

Der er også andre ting, som du bør være opmærksom på, inden du omlægger lånet - for omlægningen åbner også flere muligheder for ændringer i lånet. Det kan være:
Løbetiden på lånet - er den som ønsket?

  • Kan du se om den afdragsfri periode er ved at udløbe?
  • Ønsker du lånet med fast eller variabel rente?
  • Har du ønsker om at låne flere penge til fx forbedringer i boligen (nye vinduer, nyt køkken)?

En mulighed er også at kurssikre dit lån, inden du optager det. Hos Bomae anbefaler vi altid, at du kurssikrer dit lån, hvis du skal have et fastforrentet obligationslån. Det skyldes, at kursen kan svinge meget og at du i købssituation ikke skal risikere at stå med mindre provenue, end hvad du skal bruge for at betale den resterende købesum. Læs meget mere om kurssikring af lån her.

Husk på, at du ikke nødvendigvis får det bedste og billigste boliglån i banken. Her kan du få flere gode råd til, hvordan du får det bedste boliglån i banken.

Finansiel rådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00