1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Skødeskrivning og tinglysning

Skødeskrivning og tinglysning

Når man køber en ejendom, så møder du begreberne skøde og tinglysning. De er essentielle i et boligkøb da de sikrer, at du bliver den retmæssige ejer af ejendommen. Læs mere om skødeskrivning og tinglysning nedenfor.

Baggård i København

Et boligkøb afsluttes altid med skødeskrivning og tinglysning.

Skødet er det officielle dokument på at sælger overdrager sin bolig til køber.

Efter skødet er blevet udarbejdet, skal du anmelde det til tinglysning, som er et officielt register for rettigheder over ejendomme. Når du har tinglyst dit skøde, bliver du registreret og offentliggjort som den nye ejer af din bolig.

Juridisk Rådgivning

 Hvad skal der stå i skødet?

Hvor købsaftalen indeholder detaljerede informationer om de vilkår og betingelser, som sælger og køber er blevet enige om under forhandlingerne, så fungerer skødet mere som en offentlig faktura for købet. Skødet er ikke så detaljeret som købsaftalen, men ikke desto mindre er det et vigtigt dokument med informationer om handlen. Et skøde indeholder som oftest oplysninger som:

  • Navn, adresse og CPR-nr. på både sælger og køber
  • Ejendommens adresse
  • Oplysninger om boligen f.eks. stand
  • Købesum og pantehæftelser
  • Servitutter
  • Den offentlige ejendomsvurdering
  • Overtagelsesdato

Hos Bomae tilbyder vi juridisk rådgivning, som kan hjælpe dig med at udarbejde og tinglyse skødet.

Juridisk Rådgivning

Skal man have et skøde?

Ja, det skal man. Det er bestemt ved lov, at man får skrevet et skøde, når man køber fast ejendom. Udover at fungere som det officielle bevis for at du er den nye ejer af boligen, er skødet også din sikring mod snyd. Ved at tinglyse skødet kan sælger f.eks. ikke sælge boligen til andre.

Hvem skal udarbejde skødet?

Alle kan lave et skøde, for der er ingen regler for, hvem der må eller ikke må skrive det. Det er dog ikke ensbetydende med, at alle bør lave et skøde. Skødet er så vigtigt et dokument i bolighandlen, at vi kun anbefaler, at du får en fagmand, såsom en boligrådgiver, til at skrive skødet for dig. Dermed kan du være sikker på, at skødet er udarbejdet korrekt, og at det indeholder alle nødvendige oplysninger.

Det er som regel køber, som skal sørge for at få skrevet skødet og tinglyse det, medmindre andet er aftalt. Benytter du dig af en køberrådgiver, er det en oplagt mulighed at lade rådgiveren skrive skødet for dig.

Hvad koster det at udarbejde et skøde?

Udarbejdelse samt tinglysning af skøde inkl. af udarbejdelse af refusionsopgørelse koster 5.000 kr. I denne pris er der selvfølgelig ikke medregnet omkostningen til tinglysningsafgiften, som er en særskilt udgift der skal betales til staten. Når man skal tinglyse et skøde på ejerboliger, udløser det som udgangspunkt en afgift til tinglysningsretten på 0,6% af købesummen plus et tillæg af 1.850 kr.

Altså, hvis du køber en bolig til 4 mio. kr., vil regnestykket se således ud:

4.000.000 x 0,6% + 1.850 kr. = 25.850 kr. i afgifts sum til staten.

Tinglysning af skilsmisseskøde

Såfremt du står overfor en skilsmisse og du ønsker at overtage jeres fælles bolig, så kan du blive fritaget for den almindelige tingslysningsafgift og udelukkende betale grundtaksten, på 1.850 kr., for at få foretaget ændringen hos tinglysningen.

Ovenstående forudsætter dog, at der har været formuefællesskab under ægteskabet og at du har en kopi af separationsbevillingen eller skilsmissebevillingen

 

Skal vi hjælpe dig med at skrive skødet til din nye bolig?

Som del af vores køberrådgivning tilbyder vi naturligvis også skødeskrivning samt tinglysning af skødet. Hos Bomae arbejder vi for, at du får en tryg og overskuelig købsproces, så boligkøbet bliver en positiv oplevelse. Alle vores rådgivere har mange års erfaring med det københavnske og sjællandske boligmarked, og denne viden bruger vi til at skaffe dig drømmeboligen.