1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Fortrydelsesret ved køb af hus

Fortrydelsesret ved køb af hus

Når du køber bolig, følger der automatisk en fortrydelsesret med købet. Fortrydelsesretten er lovbestemt, og det betyder, at hverken du eller sælger kan skrive jer ud af retten f.eks. via et forbehold i købsaftalen. Men hvor længe gælder fortrydelsesretten? Hvordan fortryder man i praksis sin nye bolig? Og skal man betale sælger kompensation, hvis man trækker i land? Læs mere om vilkårene for fortrydelsesret ved huskøb nedenfor.

Mand i en blå skjorte som underskriver dokument
Juridisk Rådgivning

Hvor længe gælder fortrydelsesretten?

Fortrydelsesretten er på 6 hverdage og gælder kun for køber. Lørdage samt søn- og helligdage bliver ikke talt med i fristen. Det betyder, at du altid har en weekend til at tænke over dit køb.

Hvis sælger underskriver købsaftalen et par dage efter dig, vil nedtællingen til 6-dagesfristen først begynde den dag, sælger underskriver. Skriver sælger under på købsaftalen først, begynder nedtællingen fra den dag, du som køber modtager den underskrevne købsaftale.

Hvad koster det at fortryde sit boligkøb?

Hvis sælger endnu ikke har skrevet under på købsaftalen, kan du kvit og frit fortryde dit køb. Det kræver, at du giver sælger skriftlig besked om, at du har fortrudt købet, og at det sker inden for 6-dagesfristen.

Har I til gengæld begge to skrevet under på købsaftalen, foregår det lidt anderledes. Du skal stadig sørge for at meddele sælger, at du har fortrudt købet, og du skal stadig gøre det, inden 6-dagesfristen udløber.

Men fordi du har indgået en bindende aftale med sælger, er du forpligtet til at betale vedkommende en godtgørelse på 1 % af købsprisen. Så har du f.eks. købt et hus til 3 mio. kr., betyder det, at du skal betale sælger en godtgørelse på 30.000 kr. For at undgå at du som køber fortryder dit boligkøb, tilbyder vi hos Bomae juridisk rådgivning ved køb af bolig.

Længere nede i artiklen kan du dog læse mere om rådgiverforbehold og hvordan du kan fortryde en handel uden at skulle betale en godtgørelse.

Hvad hvis jeg allerede har tinglyst skødet?

Hvis du allerede har tinglyst skødet på din nye bolig, vil det ikke påvirke selve fortrydelsesretten. Her skal du dog sørge for at aflyse aftalen inden for 6 dage. Er det sælger, som har tinglyst skødet for dig, skal du få vedkommende til at aflyse aftalen, inden 6-dagesfristen udløber.

Hvad hvis jeg allerede er flyttet ind i den nye bolig?

Hvis du allerede er flyttet ind, skal du sørge for at fraflytte boligen, så sælger selv kan flytte ind, inden fristen udløber. Boligen skal fremstå i samme stand, som dengang sælger overgav den til dig.

Det betyder også, at hvis du har haft håndværkere forbi, er det dit ansvar at sørge for, at boligen bliver tilbageleveret i samme stand, som da du overtog den. Har du ændret så meget på boligen, at den ikke kan afleveres i samme stand, kan du ikke benytte dig af fortrydelsesretten.

Kan jeg undgå at betale godtgørelse?

Du kan undgå at betale godtgørelse til sælger, hvis du har et advokatforbehold eller rådgivningsforbehold. Med et advokatforbehold eller rådgivningsforbehold kan du fortryde handlen og undgå at betale godtgørelse, hvis boligadvokaten eller den juridiske rådgiver ikke godkender købsaftalen i sin helhed.

Med andre ord har rådgiveren det sidste ord, selv efter du og sælger har skrevet under på købsaftalen. Advokatforbeholdet eller rådgivningsforbeholdet skal du selv sørge for at få skrevet ind i købsaftalen.

Er du stadig i tvivl? Så kontakt din køberrådgiver for at få en afklaring på din tvivl.

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00