1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Hvad er en ejendomsdatarapport?

Hvad er en ejendomsdatarapport?

Hvis du overvejer at købe eller sælge en ejendom, så er det meget vigtigt, at du har alle de rette oplysninger til at træffe en informeret beslutning og undgå ubehagelige overraskelser i bolighandlen.

Rådgiver undersøger på computer

Ejendomsdatarapporten er en omfattende og uvildig gennemgang af ejendommens tilstand, som kan give dig et overblik og en omfattende analyse af ejendommens tilstand og værdi.

Hos Bomae kan en af vores køberrådgivere hjælpe dig med at gennemgå og forstå ejendomsdatarapporten

Hvad er en ejendomsdatarapport og hvad indeholder den?

En ejendomsdatarapport er en omfattende rapport som indeholder relevante oplysninger om ejendommen. Rapporten vil være udarbejdet af Bolig- og Planstyrelsen, og den vil give både købere og sælgere et dybtgående indblik i ejendommens historik, forhold og lovlighed.

For potentielle købere giver en ejendomsdatarapport værdifuld indsigt i ejendommens tilstand og eventuelle skjulte fejl og mangler. Hvis rapporten stiller skarpt på alvorlige problemer, kan du som køber bruge rapporten til at forhandle prisen, bede sælger om at udbedre nogle af manglerne – eller endda trække sig fra handlen, hvis forholdene er for risikable eller dyre at håndtere. For sælgere er en ejendomsdatarapport en mulighed for at forberede ejendommen til salg. 

Hvad indeholder rapporten?

Ejendomsdatarapporten indeholder en bred vifte af oplysninger om ejendommen – ca. 50 forskellige oplysninger bliver indhentet i rapporten. Det er blandt andet:

  • Ejendomsoplysninger: Grundareal, bygningsareal og ejerforhold (BRB) – samt beskyttet natur og vandløb, åer og søer. 
  • Ejendomsvurdering: Den seneste offentlige ejendomsvurdering, som kan være nyttigt til at forstå ejendommens markedsværdi
  • Energiforhold: Oplysninger om ejendommens energimærke og energiforbrug, som kan have betydning for fremtidige omkostningerne ved ejendommen.
  • Bygningens stand og information om bygningens alder, renoveringer og eventuelle mangler og skader – og om der er tale og fredning. 
  • Juridiske forhold: Registrering af servitutter, byggetilladelser og eventuelle retssager vedrørende ejendommen. Du kan også finde information om eventuelle lån og pantebreve, som kan være tinglyst på ejendomme. 
  • Økonomiske forhold: Oplysninger vedrørende, hvor meget der skal betales i ejendomsskat og ejendomsværdi
  • Lokalområdet: Oplysninger om planlagte byggerier, infrastruktur og nærliggende faciliteter. 
  • Spildevand og drikkevand: Oplysninger om ejendommens tilslutning til kloaksystem og vandforsyning
  • Jordforurening: Oplysninger om eventuelle jordforurening på eller i nærheden af ejendomme samt jordforureningsattest

Typisk vil gebyret på ejendomsdatarapporten være 70 kr. Det er vigtigt at bemærke, at indholdet i ejendomsdatarapporten kan variere afhængigt af kilden og den specifikke ejendom. 

Du kan finde ejendomsdatarapporter på Boligejer.dk 

En ejendomsdatarapport udarbejdes normalt af en kvalificeret professionel, som foretager en grundig inspektion af ejendommen og dokumenterer sine observationer undervejs. Det er også vigtigt, at rapporten ikke er forældet – den er nemlig kun gyldig i 6 måneder – og skal gerne være opdateret inden for de seneste 3 måneder. 

Det kan være en god idé at få hjælp fra en professionel til at tolke og forstå oplysningerne i rapporten. 

Hvorfor er ejendomsdatarapporten vigtig?

En ejendomsdatarapport er en uvurderlig ressource af flere forskellige årsager

  1. Giver øget gennemsigtighed:
    Rapporten giver både købere og sælgere et mere tydeligt billede af ejendommens tilstand og historie, som vil gøre handelsprocessen mere gennemsigtig. 
  2. Faciliterer beslutningsprocessen:
    Med en grundig ejendomsdatarapport kan købere træffe mere informerede beslutninger om, hvorvidt ejendommen opfylder deres behov og krav. 
  3. Du undgår ubehagelige overraskelser: Hvis du kender ejendommens tilstand på forhånd, kan du som køber undgå at blive mødt af uventede fejl og mangler eller juridiske komplikationer ved købet. 
  4. Hjælper med at prise ejendommen korrekt: For sælgere er det vigtigt at vide, hvordan ejendommen er vurderet, så den kan prissættes konkurrencedygtigt på markedet. 
  5. Styrker forhandlingsprocessen
    Ved at have alle relevante oplysninger ved hånden kan både købere og sælgere forhandle boligkøbet på et mere solidt grundlag. 

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00