Kommuneskatten i Danmark er en del af den samlede indkomstskat og betales til den kommune, du har bopæl i. Du kan blive klogere på kommuneskatten her – og finde ud af, hvordan procentsatsen ligger i netop den kommune, du overvejer at købe bolig i.
Du kan også tage kontakt til en af vores kyndige køberrådgivere, som kan hjælpe dig med at få et overblik over boligkøbsprocessen.
Kommuneskat beregnes som en procentdel af den personlige indkomst. Selve skatteprocenten fastsættes af den enkelte kommune, og kan derfor variere fra kommune til kommune. Når du køber bolig, påvirker det ikke direkte din kommuneskat.
Kommuneskat har været en central del af det danske skattesystem i mere end et århundrede. Formålet har været at finansiere Danmarks offentlige tjenester, som skoler, sundhedsvæsenet, ældrepleje og projekter inden for infrastrukturen.
Derfor kan din økonomi alt andet lige blive påvirket en del, som man skal huske at have med i sit samlede regnestykke og budget, når man kigger på drømmeboligen. (Skatteministeriet, 2021)
Selvom procentsatsen kan lyde lav, kan det blive ret mange penge. Et meget simpelt eksempel kunne være, hvis du tjener kr. 30.000 om måneden (kr. 360.000 årligt) ville det betyde, at du skulle betale kr. 9.000 mere i skat. Tænk på, hvis det samme er tilfældet for din partner, så er det lige pludselig kr. 18.000 mindre om året.
Som udgangspunkt kan du ikke selv vælge, hvilken kommuneskat du skal betale. Det fastsættes alt efter, hvilken kommune du boede i den 5. september året forinden. (jf. Kommuneskatteloven §2) Det vil altså sige, at boede du i Københavns Kommune den 5. september 2021, og flyttede til f.eks. Sorø Kommune den 10. september 2021, skal du betale kommuneskatten i København på 23,80% hele 2022 og ikke den højere kommuneskat i Sorø.
Omvendt, hvis du valgte at flytte din bopæl (folkeregisteradresse) den 4. september 2021 fra København til Sorø, vil du hele 2022 betale kommuneskatten i Sorø med 26,30%.
Derfor er der altså en lille undtagelse til udgangspunktet ovenfor. Hvis du har den luksus at have indflydelse for overtagelsesdagen, kunne det være en fordel at være opmærksom på, hvad kommuneskatten er i din kommende bopælskommune – og holde den op imod din tidligere bopælskommune.
Skatter ved boligkøb: Andre skatter, du skal betale som boligejer
Du har formodentligt gjort dig rigtigt mange tanker om: boligens udseende, beliggenhed, antal værelser, hvor langt er der til den nærmeste station osv. Har du også tænkt, hvordan det forholder sig med skatten? Hvad betyder købet af drømmeboligen for din skat?
Når du køber bolig, er der, udover kommuneskatten, også andre skatter og afgifter, du skal være opmærksom på. Her er nogle eksempler:
Ejendomsværdiskat: Når du ejer en bolig, skal du også betale ejendomsværdiskat. Denne skat beregnes ud fra ejendommens værdi, og kan påvirke den samlede skattebyrde
Ejendomsskat/grundskyld: En anden skat er ejendomsskatten, som man betaler på baggrund af værdien af den grund, din bolig er placeret på. Ejendomsskatten betales også til kommunen, sammen med kommuneskatten.