Ejendomsskat (grundskyld) og ejendomsværdiskat?
I Danmark skal boligejere betale både ejendomsskat (grundskyld) og ejendomsværdiskat. Her kan du blive meget klogere på boligskatterne og hvordan de bliver beregnet.
Ejendomsskat og ejendomsværdiskat er kun nogle af udgifterne ved at bo i hus. Læs mere her om, hvad det koster at bo i hus.
Eller tag kontakt til en af vores kyndige køberrådgivere, som kan hjælpe dig med at få et overblik over boligkøbsprocessen.
Ejendomsskat – også kaldet grundskyld – er en skat, der bliver opkrævet af danske kommuner. Boligskatten her vedrører kun den jord, ejendommen er placeret på, og ikke ejendommen i sig selv. Kommunerne bruger denne skat som indtægtskilde til at finansiere lokale offentlige tjenester og infrastruktur. Ejendomsværdiskatten, derimod, er en skat, som boligejere betaler af deres ejendomsværdi – til staten.
Beregningen af ejendomsskatten afhænger af en række faktorer, herunder værdisætningen af grunden i ubebygget tilstand – og den kommunale skattesats. Typisk vil skattesatsen ligge i intervallet 16-34 promille af grundens samlede værdi, men det varierer meget fra kommune til kommune. Som udgangspunkt er grundskyldspromillen højere i store byer, særligt i København.
For at beregne ejendomsskatten, vil man typisk multiplicere ejendomsværdien med den fastsatte grundskyldspromille. Resultatet af dette er en årlig ejendomsskat, som ejeren skal betale.
Ejendomsværdiskatten beregnes som procentdel af ejendomsværdien. Ejendomsværdien er baseret på den offentlige vurdering af boligens værdi, vurderingen foretages af Skattestyrelsen.
Reformen vil tage udgangspunkt i et forsigtighedsprincip, som vil trække 20% af vurderingen, inden den overgår til beskatning.
Ejendomsværdiskatten ligger på 0,92% af værdien af ejendommen, hvis den ikke er højere end 3.040.000 kr. Men hvis ejendomsværdien overstiger 3.040.000 kr., vil det beløb, der overstiger denne grænse, beskattes med 3 procent. Skatten vil blive opkrævet via din personlige skat og vil altså fremgå af årsopgørelsen.
Der er nye nye ejendomsvurderinger på vej, som afløser det gamle system med nye promillesatser, som skal danne grundlaget for ejendomsværdiskatterne i fremtiden. Dog er disse nye ejendomsvurderinger blevet forsinket – og som udgangspunkt kommer det ikke før 2024.
Du skal ikke betale ejendomsværdiskat af en bolig, du udlejer – fx ved forældrekøb. Dog skal du i det tilfælde betale skat af de lejeindtægter, du tjener på udlejning.
Der kan være mulighed for nedslag i ejendomsværdiskat, hvis du
Hold øje, for de kommende år kommer der til at ske ændringer i den måde boligskat bliver beregnet. Boligskattereformen, som kommer til at gælde fra 2024, vil medføre lavere satser på både boligskatten og grundskylden med udgangspunkt i nye ejendomsvurderinger.
Ifølge undersøgelser, har over 700.000 boligejere betalt for meget i både grundskyld og ejendomsværdiskat fra 2011 til 2020. Det vil de nye og præcise ejendomsvurderinger forsøge at lave om på.
Hovedprincippet i skattereformen er, at hvis din samlede boligskat falder, får du glæde af besparelsen. Og hvis din samlede boligskat stiger, kommer du som boligejer ikke til at kunne mærke stigningen, da du modtager en skatterabat. Der er mange flere detaljer i reformen, som kan være relevante at sætte sig ind i. Med køberrådgivning hos Bomae, kan vi hjælpe dig med at navigere i boligskatterne og hvilken betydning det har for netop dig.
Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.