Udbetaling til hus

Tilbage i slutningen af 2015, kom der nye regler for hvor stor en udbetaling man skal have, når man gerne vil ud at købe et hus. Eller en ejerlejlighed for den sags skyld.


Men hvad bedtyder det for dig? Læs med her.


Artiklen er skrevet af Cecilia von Moos | Finansiel Rådgiver - d. 13 januar 2021

Udbetalingen til din kommende drømmebolig

Tidligere var det muligt at købe en ejerbolig uden selv at have sparet en krone op til det. Men sådan er det ikke længere. Mange står derfor med spørgsmålet; " hvor meget kan jeg låne til drømmehuset? "

Reglerne siger i dag, at du skal have minimum 5% af købsprisen som du kan ligge til boligkøbet. Hvis du er førstegangskøber, kan det f.eks. være penge du selv har sparet op (eller det kan være en pengegave fra forældre eller lignende).

Har du en bolig du samtidig sælger, kan din udbetaling også komme derfra.

Udbetalingen til huskøbet, behøver altså ikke nødvendigvis være nogen du selv har sparet op hver måned på din konto.

Reglen siger dog, at du ikke må gå ud og direkte låne pengene til udbetalingen på huset.

Har du i forvejen en kassekredit i banken, kan det være ok at trække denne op, for at bruge pengene til udbetalingen. Det allerbedste vil dog være at du selv kan komme med udbetalingen.

Banken vil altid spørge dig hvor din udbetaling til boligkøbet kommer fra, så du skal kunne dokumentere dette.

Artiklen forsætter under billedet...

Overvejer du et boligkøb?

Cecilia von Moos | Finansiel Rådgiver

Overvejer du et boligkøb?

Så lad Cecilia og resten af vores erfarne rådgivere hjælpe dig. Kontakt Cecilia direkte og hør hvordan vi kan hjælpe dig fra boligdrøm til drømmebolig.

Hvilke undtagelser kan der være?

Der kan være undtagelser, hvor banken vil godtage at du ikke selv kommer med 5% udbetaling til købet.
Disse undtagelsesregler kan variere lidt fra bank til bank, men overordnet set skal du kunne opfylde samtlige af disse betingelser:

  1. Dit rådighedsbeløb efter købet skal være væsentligt over hvad banken normalt anbefaler
  2. Du skal være villig til, at afvikle dit lån hurtigere, så du inden for 2-3 år, er nede og skylde maksimalt 95% af boligens værdi
  3. Din tidligere indtægt har ikke gjort det muligt at spare op, men nu har du en fast, væsentlig højere indtægt. (det er især studerende der hentydes til her)

En ting er dog hvad de officielle regler fra Finanstilsynet siger, noget andet er hvordan bankerne tolker reglerne.

I praksis vil du nemlig typisk blive mødt med et krav til udbetaling der er større end 5% af boligens værdi. Du skal nemlig også selv sørge for at kunne betale de såkaldte eksterne omkostninger.

De eksterne omkostninger er de omkostninger du har i forbindelse med dit boligkøb.

Køber du et hus vil de eksterne omkostninger typisk være:

  • Ekstern rådgiver / juridisk rådgivning
  • Ejerskifteforsikring
  • Tinglysning af skødet

Hvordan beregner du din udbetaling til drømmehuset

Udbetaling til hus - hvad kræver det?

Kigger vi på et eksempel med et hus til 3 mio. kr. vil minimumsudbetalingskravet altså typisk se således ud:

5% = 150.000 kr.

Eksterne omkostninger: anslået til minimum 50.000 kr.

Det vil sige, at dit samlet krav til udbetaling udgør: 200.000 kr.

Samtidig kan anden gæld, så som fx SU-lån også have en virkning på hvor med du vil kunne købe bolig for, ud fra din udbetalings størrelse.

Her er det nemlig din gældsfaktor der kommer i spil - den kan du læse meget mere om her: Hvor meget kan jeg låne til huskøb?

Der kan også være andre forhold omkring dig eller din økonomi, som påvirker bankens krav til udbetalingen, så kravet kan være højere end de 5% + eksterne omkostninger.

Hvad med køb af ejerlejlighed?

Hos Bomae hjælper vi altid vores kunder, med at udregne præcis hvor stor en udbetaling der er behov for, ved køb af den enkelte bolig. Står du overfor at skulle købe en ejerlejlighed, vil de eksterne omkostninger typisk være lidt anderledes. Her har du nemlig ikke behov for en ejerskifteforsikring.

Til gengæld er der ofte behov for at betale nogle andre gebyrer til ejerforeningen i forbindelse med at du overtager ejerforholdet af den pågældende lejlighed.

Møder du øgede krav fra din bank til udbetalingen end de 5% + eksterne omkostninger, så kan det være en god ide at prøve at forhøre dig hos andre banker eller tage fat i en uvildig rådgiver som Bomae.

Bankerne tolker ikke altid reglerne, og undtagelsesreglerne helt ens. Ligesom nogle banker som udgangspunkt også kræver at din udbetaling udover de 5%, plus de eksterne omkostninger, også dækker de omkostninger der er til etablering af lånene. Og det kan hurtigt løbe op i ekstra 25-50.000 kr. (alt efter lånenes størrelse).

Hos Bomae, tager vi dialogen med bankerne for dig, og sørger for at forhandle de bedst mulige vilkår på plads til dig.