1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Køb bolig i København: Guide til boligkøb i København

Køb bolig i København: Guide til boligkøb i København

Overvejer du at bosætte dig i en af verdens bedste byer? – så er et boligkøb i København et godt bud. Det er der også adskillige andre som har indset. Derfor er der også kamp om boligerne og priserne bliver dermed også presset i vejret.

Der er mange ting, man skal huske inden sit boligkøb, og desto bedre man er forberedt – desto bedre bliver ens oplevelse, når man skal sikre sin drømmebolig.

Havnen
Førstegangskøber

Det skal du vide ved huskøb i København: Om boligmarkedet i København

København er en dyr by at købe bolig i. Det kan være svært at finde den helt rigtige bolig - til den helt rigtige pris. Og når man (endelig) har fundet drømmeboligen skal man slå hurtigt til, for boligmarkedet i Hovedstadsområdet har korte liggetider. 

Er det svært at finde bolig i København?

Ja, det er svært at finde en bolig i København. Boligmarkedet er - som bekendt - præget af korte liggetider og høje priser. Lejlighederne og boligerne hænger altså ikke på træerne - så det kan være meget svært at navigere i, især hvis du er førstegangskøber, hvor jagten på boligen nærmest kan virke uoverskuelig. Der er dog en grund til, at København er så populær - på trods af de høje priser - og når du først har fundet din trygge base, kan du nyde byens mange potentialer. 

Hvordan får jeg en bolig i København?

Der er mange om buddet i København og du skal væbne dig med tålmodighed. Derfor kan det være en god idé at begynde at skrive dig op til diverse ventelister på boligforeninger, du er særligt interesseret i. Har du børn, der har svært ved at finde en bolig til overkommelig pris? Så kan du overveje forældrekøb

Når du har fundet drømmeboligen, så skal du ikke betale mere end allerhøjst nødvendigt for den. Derfor er det vigtigt, at du har en købermægler med på din side gennem hele processen. Så er prisen fair. Det kan være en lang og brav kamp at være boligsøgende i København - men Bomae hjælper dig med at komme trygt i mål, uden du skal bruge mere energi og tid på boligkøbet. På den måde er du sikret en god bolighandel.

Førstegangskøber

Hvor skal jeg købe lejlighed i København?

Nu ved du, hvor meget du kan købe for, så hvad så nu? Alt afhængig af hvor meget du kan købe for, så skal du finde ud af hvilket område af København, du helst vil bo i.

København er delt op i mange dejlig bydele og alle områderne har deres helt egen charme. Derfor er det også vigtigt at man finder den bydel som passer til ens livsstil.

Bydele hvor du kan købe bolig i København:

  • Kødbyen
  • Christiania
  • Carlsberg byen
  • Christianshavn & Holmen
  • Indre by
  • Dragør
  • Østamager
  • Frederiksberg
  • Hellerup
  • Nørrebro
  • Valby
  • Vesterbro
  • Ørestad (Vestamager)
  • Østerbro

Hvert område af byen har sin egne fordele og karakteristika, hvorfor det er vigtigt, at du undersøger byen grundigt. F.eks. så er Carlsberg byen nybyg og et helt nyt område, hvor boligkøb i København er muligt. Og så er der Christianshavn og Holmen, som er indbefattet af smalle brostensbelagte gader, skæve huse, husbåde og hyggelige caféer langs kanalen. På Christianshavn og Holmen finder du samtidigt det maritime liv og mange af Københavns Michelin-restauranter.

Når du undersøger hvilket område af byen, du gerne vil bo i, så tænk samtidigt også over hvilken boligstil, du hælder til. Det nybyggede er typisk rent og lidt klinisk og de gamle skæve huse i indre by har typisk høje træpaneler eller andre kendetegn fra den ældre byggestil. Måske leder du endda efter et parcelhus i udkanten af København.

Boligrådgivning

Ønsker og behov til dit boligkøb i København

Når du ved, hvor du vil bo, og hvor meget du kan købe for, så er det på tide at lave en liste over dine ønsker og behov.

Husk at tænke dine fremtidsperspektiver ind. Har du et barn på vej, eller er du ved at være færdig med at studere? Så kan det typisk betale sig at kigge efter noget lidt større, end hvad du står og har brug for her og nu. Omkostningerne ved at købe og sælge er høje, hvilket selvfølgelig skal regnes med ind i dine fremtidstanker, når du køber bolig i København.

Vi anbefaler, at man helst tænker 5-8 år frem i tiden. Så er man langsigtet og minimerer sin risiko, både hvis markedet skulle falde og/eller i forhold til omkostningerne ved køb og salg.

I din liste over ønsker og behov kunne du f.eks. prioritere og spørge dig selv følgende:

  • Hvor vil du bo?
  • Hvor vigtig er beliggenheden i forhold til f.eks. størrelse? Skal det være børnevenligt? Skal det være i byens oaser? Villa, lejlighed eller parcelhus?
  • Hvor stor og hvor meget plads har du brug for?
  • Hvor mange værelser har du minimum brug for?
  • Skal der være mulighed for gårdmiljø, have eller garage?
  • Har du en hobby eller interesse, der skal tages hensyn til?
  • Skal du bo tæt på arbejdsplads, skoler og dagsinstitutioner? Skal du kunne komme til med offentlig, cykel eller bil?
  • Trækker natur eller gode caféer og restauranter mest?

Boligrådgivning

Gode råd til når du skal købe bolig i København

Fordi man skal slå hurtigt til på det Københavnske boligmarked, kan du som køber godt føle, du skal lave forhastede beslutninger - og du har måske ikke tid til at opveje alle fordele og ulemper. Derfor er det vigtigt, du har styr på de allervigtigste ting og har øje på de mest essentielle faktorer ved boligkøb, samt et klart billede over boligen, du køber. 

Den rigtige rådgivning kan spare dig flere hundrede tusinde kroner

Et boligkøb i København er meget mere end tag over hovedet. Det er rammen og basen for dit liv, og rummer derfor dét, der er vigtigt for dig. Din bolig og personlighed følges ad, og der er derfor rigtig mange følelser involveret i dit køb.

Det er en farlig cocktail, når du laver et boligkøb i København, da du risikerer at betale for meget eller overser alvorlige fejl og mangler.

Når du har fundet drømmeboligen, er det derfor vigtigt, at du gør brug af en byggesagkyndig, som kan gennemgå lejligheden eller huset for diverse fejl og mangler. Det er vigtigt, at du gør det FØR, du underskriver kontrakten. Du skal også være opmærksom på, at der er de korrekte el- og VVS-installationer i boligen.

Derfor anbefaler vi altid at gøre brug af køberrådgivning. Med køberrådgivning står du aldrig alene ved et boligkøb, for vi er med dig hele vejen – lige fra gennemgang af boligemner til forhandlinger og godkendelse. Så er du sikker på at få den absolut bedste bolighandel.

Du kan læse mere om hvorfor boligrådgivning er en god idé, og hvordan det kan hjælpe dig med dit boligkøb i København her.

Boligrådgivning

Forbered dig: Hvor meget kan du betale for din bolig?

Forberedelse er alt, når du køber bolig – især hvis du vil forsøge at købe selv og ikke har prøvet det før. På den måde, kan du få klarlagt, hvor meget du egentlig kan købe for - og stadig har råderum til at betale andre udgifter i hverdagen. 

Læg en plan med budget

Start med at lægge et detaljeret budget og husk at inkorporere så meget som muligt. Har du f.eks. en dyr hobby, ryger du, eller er du vant til at bestille en morgenkaffe, inden du møder ind på arbejde?

Et detaljeret budget sikrer, at du ikke bliver overrasket, når du har købt din bolig i København. Har du f.eks. undladt at regne dine vaner med, og du dermed har fået et lån på baggrund af et større råderum, end du egentligt har, så risikerer du at gå på kompromis med din levestandard. Og så kan glæden hurtigt forsvinde i dit nye køb.

En anden fordel, ved et grundigt budget, er din forhandlingskraft, når du går i banken for at indhente tilbud på din finansiering. I dit budget kan du indregne følgende tommelfingerregler, så du selv har et nogenlunde overblik over, hvor meget du kan købe for.

Rådighedsbeløb pr. måned bør minimum være:

  • 5.000 kr. for 1 voksen
  • 8.500 kr. for et par
  • + 2.500 kr. pr. hjemmeboende barn

Læs mere om rådighedsbeløb ved huskøb

Beregn din gældsfaktor

Gældsfaktoren er et nøgletal, som banken bruger til at udregne, hvor solid din økonomi er, og hvor meget du kan få lov til at låne. For at udregne den, skal du dividere din samlede gæld med husstandens bruttoindkomst. Husk at indregne billån, studiegæld, forbrugsgæld og kassekreditter.

Husk, at du selv skal have sparet minimum 5% af den totale købspris op for at få lov til at låne. Altså, hvis du skal købe for 4 millioner kroner, så skal du minimum have sparet 200.000 kr. op til udbetalingen af dit boligkøb i København.

Når du laver denne øvelse i forbindelse med dit boligkøb i København, så vil du opdage, at du måske kan gå på kompromis med nogle ønsker, og at der er andet, som du slet ikke kan undvære.

Nu er du klar til at undersøge markedet og finde det perfekte boligkøb i København. Ved at bruge de digitale søgeagenter, kan du opstille de krav, som du har afdækket ved de øvrige øvelser. Du er derfor meget mere konkret og kan hurtigt sortere i, hvad der lever op til dine ønsker. Det giver dig altså en klar fordel at være velforberedt, når markedet løber så hurtigt. For når det rigtige dukker op, så er du klar til at slå til.

Husk at besøge de lokale ejendomsmæglere i det område, du overvejer at købe bolig i. De kan nemlig godt have skuffesager liggende, som aldrig kommer på nettet af mange forskellige årsager.

Hvis du finder en fed andelsbolig eller ejerlejlighed, er det meget vigtigt, at du også undersøger ejerforeningens økonomiske tilstand. Gennemgå i den forbindelse også eventuelle vedtægter og referater.
Og din gældsfaktor må som udgangspunkt maksimalt være:

Ejerbolig: 3,5 x hustandens indkomst før skat

Andelsbolig: 1,75 x hustandens indkomst før skat - hvis andelsforeningens økonomi er i orden.

Læs mere: Du får ikke det bedste og billigste boliglån i banken

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00