1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Hvad koster det at bygge et hus?

Hvad koster det at bygge et hus?

Går du med overvejelser om at bygge et hus? Det er en stor investering at bygge et hus – derfor er det også vigtigt, at du er godt forberedt, så du undgår uventede udgifter og budgetoverskridelser.

Du kan læse mere her og få en detaljeret oversigt over de forskellige omkostninger, der er forbundet med at bygge hus – på den måde får du et mere realistisk billede af, hvad det vil koste dig at bygge et hus.

træ skelet

Hos Bomae tager vi dig i hånden gennem hele købsprocessen. Med boligsagkyndig køberrådgivning får I blandt andet en grundig byggeteknisk gennemgang og/ eller råd og vejledning omkring dine drømme og muligheder. Samtidigt kan vi hjælpe med at skabe et samlet overblik over økonomien. 

Omkostningerne ved byg-selv hus

Det kræver omhyggelig planlægning og budgettering at bygge nyt hus. For at du kan få et helt realistisk estimat af omkostningerne, skal du også tage højde for flere faktorer – det kan være størrelsen og placeringen af huset, de materialer du vil bruge og om du ønsker at have en arkitekt inde over tegningerne. 

Nogle byggefirmaer kan tilbyde et standardhus sat til en standardpris – med forbehold for ekstraudgifter. 

Som tommelfingerregel kan du regne med at en kvadratmeterpris på nybyggeri vil ligge på omkring 11.000 kr. pr. kvm.  med et tillæg på 1 million til yderligere omkostninger, som vil sætte et mere personligt præg på boligen. 

Grundomkostninger

En af de største udgifter, du kommer til at støde på, er omkostningerne ved selve købet af den grund, du skal bygge hus på. Prisen på grunden varierer alt afhængigt af placeringen, størrelsen – og selvfølgelig også den aktuelle markedssituation. Desuden kan der også være ekstraomkostninger i form af jordbundsundersøgelser. 

Byggetilladelser og forsikringer

Inden du begynder byggeriet, skal du søge om byggetilladelser fra relevante myndigheder. Det er også særligt vigtigt, at du har forsikringer på plads, så du er dækket, hvis der skulle opstå skader under byggeriet. Før gravearbejdet påbegyndes, skal grunden måles og afmærkes, og det vil også koste en sum penge. 

Der kan også være ansøgningsgebyr til kommunen, som kan variere fra kommune til kommune. Før projektet er helt færdigt, vil kommunen ofte kræve, at arbejdet på huset bliver tjekket af en uafhængig tredjepart. 

Der vil være udgifter og afgifter forbundet med blandt andet tilslutning til vand, spildevandshåndtering og elektricitet. Der skal være nødvendige forsyninger, installationer samt kloakering og afløb. Disse opgaver betegnes også som “byggemodning” – og prisen vil afhænge meget af grund og placering. 

Byggegrundens stand er vigtig, hvis du gerne vil reducere omkostningerne. Hvis der har stået et hus på grunden før, er grunden “modnet”, og du skal ikke bruge penge på nye installationer som kloak og terrænregulering. 

Desuden er der også nogle faste udgifter til blandt andet tinglysning, pantebreve og salær til advokat og ejendomsmægler. 

Entreprenør, arkitekt, ingeniøromkostninger

Efter at have sikret en byggegrund, er det næste skridt at finde frem til designet af dit hus, at få udarbejdet byggeplaner og tegninger.

Når du skal bygge et hus, kan det også være en god idé at gøre brug af en arkitekt eller ingeniør, som skal hjælpe med at få udarbejdet et design og sikre, og at konstruktionen opfylder alle bygningsreglementer og sikkerhedsstandarder. Omkostningerne til arkitekten og ingeniør vil variere afhængigt af projektets omfang og kompleksitet. 

Byggematerialer

Byggematerialerne du vælger udgør også en betydelig sum af byggeomkostningerne. Vælger du at bygge i beton og sten, vil det ofte blive dyrere – men det er også materialer, der vil kræve mindre vedligeholdelse over tid. 

Energioptimering af huset

Mange mennesker er i dag interesserede i energioptimerede og bæredygtige huse. Hvis du ønsker at bygge et hus med fokus på bæredygtighed, kan der være ekstra omkostninger forbundet med fx installation af solpaneler, efterisolering af huset og installation af andre energieffektive apparater. 

Håndværkeromkostninger

Håndværkeromkostningerne udgør en væsentligt del af byggeomkostningerne. De vil inkludere lønnen til de forskellige håndværkere, der er involveret i byggeriet, såsom tømrere, murere, VVS-installatører og elektrikere. Omkostningerne kan variere afhængigt af erfaring, kvalifikationer og selve omfanget af arbejdet.

Overblik over omkostningerne

Det er vigtigt at bemærke, at de angivne priser er ca.-priser og vil derfor variere afhængigt af beliggenhed, størrelse af huset og valget af materialer. 

Opgave Pris
Arkitektudgifter: Fra 65.000 kr
Rådgivende ingeniør: Fra 30.000 kr
Tinglysning af skøde: Fra 2.000 
Uafhængig kontrol af grunden: Ca. 5.000
Byggetilladelse: 10.000 - 25.000 kr. 
Opmåling og afmærkning af grund: Ca. 5000 kr. 
Jordbundsundersøgelse: 5.000 - 15.000 kr. 
Omkostninger til byggemodning: 75.000 - 150.000 kr. 
Bortskaffelse af forurenet jord: Fra 50.000 kr
El-installationer: 50.000 - 200.000 kr. 
Bad, køkken og hårde hvidevarer: 100.000 - 500.000 kr. 
Vinduer og døre: 0 - 100.000 kr. 
Facade: 50.000 - 100.000 kr. 
Vægge og gulve: 70.000 - 250.000 kr
Tagdækning: 0 - 500.000 kr. 
Vand, afløb, og spildevandshåndtering:  20.000 kr. 

Tallene i ovenstående tabel tager udgangspunkt i seneste priser og estimater. 

Kan det betale sig at bygge nyt frem for at købe?

Det kommer selvfølgelig meget an på situationen, om det kan betale sig at bygge nyt frem for at købe brugt. Men den billigste løsning er et almindeligt huskøb, hvor huset er indflytningsklar. Hvis der skal en totalrenovering af det brugte hus, så vil det betale sig at bygge nyt frem for at købe brugt. Vælger du et typehus, kan du nemmere sikre dig, at byggeriet ikke overstiger den estimerede pris. 

Hjælp til finansiering og lån 

Der findes en række finansieringsmuligheder, som lån og realkreditlån, som kan hjælpe med at dække omkostningerne ved at bygge hus. Det kan være nødvendigt at udforme et budget til byggeprojektet, inden du søger et lånetilbud. 

Få hjælp af Bomae til at skaffe det bedste tilbud på boliglån, banklån eller realkreditlån. 

Læs mere om finansiel rådgivning