Hvor meget kan jeg låne til huskøb?

Hvor meget kan jeg låne til huskøb?

Hvad kan jeg låne til huskøb? Det er et af de store spørgsmål, folk går og grubler over, når de vil købe bolig. Det er de færreste, der kan finansiere et boligkøb kontant, og derfor går mange i banken for at låne penge. Bankerne behandler og vurderer dog alle låneansøgninger individuelt, så man kan derfor ikke få et nøjagtigt lånebeløb, medmindre man henvender sig til sin bank.

Der findes dog en tommelfingerregel, som man kan bruge til at få en idé om, hvor mange penge man kan låne til sit boligkøb.


Tommelfingerreglen for hvor meget du kan låne

Tommelfingerreglen lyder, at for at få det beløb du kan låne til boligkøb, skal du finde det beløb, du ca. kan bo for. Det gør du ved at tage din husstands samlede årlige indkomst før skat og gange den med 3,5. Dette tal skal du dernæst lægge sammen med husstandens samlede opsparing.

Dermed får du det beløb, du med din nuværende økonomi ca. kan købe bolig for. Som følge deraf får du også et realistisk pejlemærke for, hvor meget du ca. kan låne til dit køb.

‍Eksempel:
Din husstands årlige indkomst før skat = 1.000.000 kr.
Din husstands samlede opsparing = 400.000 kr.
(1.000.000 x 3,5) + 400.000 = 3.900.000 kr.
Du kan altså købe bolig for ca. 3.900.000 kr.

‍Det er vigtigt at huske, at tommelfingerreglen kun er vejledende. Dertil gælder den ikke, hvis du har et meget højt forbrug eller en meget stor gæld.

Dit rådighedsbeløb påvirker størrelsen på lånet

Når banken skal vurdere, hvor meget du kan låne til dit boligkøb – og om de overhovedet villåne dig penge – vil de kigge på dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er de penge, du har tilbage, efter alle faste udgifter er betalt. Med andre ord er det dem, du bruger på mad, husholdning, tøj, diverse abonnementer m.m.

Banken vil kigge på dette beløb og vurdere, om det er nok til, at du kan holde en normal levestandard om måneden, efter renter og afdrag på boliglånet er blevet betalt. Er beløbet stort nok, vil banken gå med til at give dig et lån.

Her er det også værd at nævne, at jo større opsparing eller formue du har, desto større er chancen for, at banken vil låne dig penge til dit huskøb. Som udgangspunkt kan du kunne betale 5% af boligens pris kontant, og har du dem på kontoen, vil banken højst sandsynligt give dig grønt lys til et boliglån.

Din gældsfaktor spiller også en rolle

Udover dit rådighedsbeløb spiller din gældsfaktoren også en væsentlig rolle, når banken skal beregne, hvor meget du må låne til dit huskøb. Gældsfaktoren beskriver, hvor meget gæld du har i forhold til din bruttoindkomst – dvs. din indkomst før skat er trukket fra. Her vil banken kigge på størrelsen af din gæld for at vurdere, om du vil være i stand til at betale boliglånet tilbage.

Du kan regne din gældsfaktor ud ved at tage din husstands samlede gæld og dividere den med din husstands årsindkomst før skat.

Eksempel:
Din husstands årlige indkomst før skat = 500.000 kr.
Din husstands samlede gæld = 1.000.000 kr.
1.000.000 / 500.000 = 2
Altså er din gældsfaktor 2

En gældsfaktor må ikke overstige 4, da en højere gældsfaktor betyder, at man er for gældsat i forhold til sin samlede økonomi. Det vil banken se som et faresignal for, at man ikke vil kunne betale et eventuelt lån tilbage.

Relevante artikler

Jeg vil gerne ringes op

Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

Eller ring på 72 600 400, mandag til søndag 9:00-20:00