1. Forside
  2. /
  3. Køberguides
  4. /
  5. Alt du bør vide om tilstandsrapporter

Alt du bør vide om tilstandsrapporter

Et boligkøb er en af livets største investeringer, og en tilstandsrapport er dit vindue til boligens sande tilstand. Som køber er det afgørende at forstå rapportens indhold for at træffe den rigtige beslutning. Hos Bomae hjælper vi årligt over 1.000 boligkøbere med at gennemskue deres tilstandsrapport og sikre en tryg bolighandel.

Hvad er en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport er dit professionelle indblik i en boligs fysiske tilstand. Den udarbejdes af en beskikket bygningssagkyndig, som grundigt gennemgår alle boligens dele for at give dig det komplette overblik over husets tilstand, skader og potentielle problemområder.

Selvom det ikke er lovpligtigt at få lavet en tilstandsrapport ved boligsalg, vælger langt de fleste sælgere at få en udarbejdet. Dette skyldes at rapporten, sammen med en el-rapport og et tilbud om ejerskifteforsikring, fritager sælger for det 10-årige ansvar for skjulte fejl og mangler. Rapporten er gyldig i 6 måneder fra udarbejdelsesdatoen.

Sådan læser du tilstandsrapporten

En tilstandsrapport består af flere vigtige dele, der tilsammen giver dig det fulde billede af boligens stand. Lad os gennemgå de væsentligste elementer:

Bygningsgennemgang og vurderingssystem

Når den bygningssagkyndige gennemgår boligen, vurderes hver observation efter hvor alvorlig den er. Fra mindre kosmetiske problemer (K0) til kritiske skader der kræver øjeblikkelig handling (K3). For at gøre det nemt at overskue, bruges der også farvekoder - hvor røde markeringer kræver din særlige opmærksomhed, gule bør holdes under observation, og grå er mindre alvorlige bemærkninger.

Eksempelvis betyder en K0-markering typisk almindelig slitage, som ikke påvirker bygningens funktion. En K3-markering derimod er en kritisk skade, hvor konstruktionen kan være så medtaget, at den risikerer at svigte.

Sælgeroplysninger - vigtig viden om boligen

I tilstandsrapporten finder du også værdifuld information fra sælger om boligens historie. Det kan være tidligere reparationer, kendte problemer eller særlige forhold ved huset. Disse oplysninger er guld værd, da de ofte afslører vigtige detaljer om boligens vedligeholdelse og potentielle udfordringer.

Energimærkning - et vigtigt supplement

Ved siden af tilstandsrapporten skal du også være opmærksom på boligens energimærkning. Dette er faktisk lovpligtigt ved salg af boliger over 60 m² og giver dig et klart billede af boligens energiforbrug og potentielle besparelser ved energiforbedring

Særligt fokus: UN-skader og risikovurdering

Et særligt vigtigt element i tilstandsrapporten er UN-skader - også kendt som udviklingsskader. Disse skader kan udvikle sig over tid og blive både mere omfattende og dyrere at udbedre. Det er derfor afgørende at forstå disse skaders potentielle konsekvenser for din økonomi.

Forsikring og sikkerhed

Ejerskifteforsikringen er din sikkerhed mod skjulte fejl og mangler, som ikke var synlige eller nævnt i tilstandsrapporten på købstidspunktet. Forsikringen dækker typisk i 5 eller 10 år og kan omfatte alt fra konstruktionsfejl til ulovlige installationer. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at almindelige slitage og forhold nævnt i tilstandsrapporten ikke er dækket.

 

Bomae som din rådgiver

Hos Bomae arbejder vi udelukkende med byggesagkyndige, der er beskikket af Sikkerhedsstyrelsen. Tag for eksempel Bue Højlund, der med sine over 12 års erfaring har hjulpet utallige boligkøbere med at træffe de rigtige beslutninger.

Vores ekspertise har givet dokumenterede resultater. I 2023 hjalp vi boligkøbere med handler for over 2,8 milliarder kroner, og vores kunder opnår ofte betydelige besparelser. For eksempel fik Lars fra København et prisnedslag på 195.000 kr. og sparer nu 15.065 kr. årligt på finansieringen.

Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

    Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00

    Hvad koster det?

    En tilstandsrapport koster typisk mellem 7.000 og 12.000 kr., afhængigt af boligens størrelse og kompleksitet. Skal rapporten fornyes efter 6 måneder, ligger prisen ofte på 50-70% af den oprindelige pris.

    Hos Bomae tilbyder vi gennemsigtige, faste priser uden overraskelser. Vi skræddersyer vores ydelser til dine behov, så du kun betaler for det, du har brug for.

    Sådan hjælper vi dig

    Når du vælger Bomae som din rådgiver, får du en grundig gennemgang af hele ejendommen og en professionel vurdering af tilstandsrapporten. Vi giver dig konkrete estimater på eventuelle reparationer og bruger vores fund til at sikre dig de bedste vilkår i købsforhandlingen.

    Det siger vores kunder

    "Bomae har gennem hele forløbet været 'vores mand'. Vi opnåede et prisnedslag på 117.000 kr. og en samlet besparelse på finansiering på 314.150 kr. over 6 år." - Nina og Tim, Køge

    "Hvorfor kan man ikke give 6 stjerner? Vi fik et prisnedslag på 195.000 kr. og sparer nu 15.065 kr. årligt på finansieringen." - Lars Sohl, København

    Lad os hjælpe dig med at sikre din drømmebolig. Book en gratis, uforpligtende samtale med en af vores eksperter i dag.

    Ofte stillede spørgsmål

    Hvis du ikke kunne finde svar er du selvfølgelig mere end velkommen til at ringe os op eller skrive til os på:
    Tlf. 72 600 400
    Mandag til søndag 9:00-20:00
    [email protected]
    Mandag til søndag 9:00-20:00 svar inden for 24 timer

    Ja, det er muligt, men vi anbefaler professionel assistance for at undgå fejl og forsinkelser. Forkert håndtering kan føre til juridiske komplikationer og ekstra omkostninger.

    Skjulte fejl, der opdages efter købet, kan være dækket af ejerskifteforsikringen. Det er derfor vigtigt at tegne denne forsikring og gemme al dokumentation fra købsprocessen.