1. Forside
 2. /
 3. Køberguides
 4. /
 5. Foreningens økonomi

Foreningens økonomi

Skal du købe ejerlejlighed? Så bør du forholde dig til den fælles ejendom for foreningen og økonomien bag. Det kan nemlig have en væsentlig betydning for din økonomi og rådighedsbeløb efter køb. Læs mere nedenfor

Lejlighedsgård Københaven

Du bør ikke alene forholde dig til standen på den specifikke bolig du køber, men også forholde dig til standen på den fælles ejendom som man i foreningen er forpligtiget til at vedligeholde. Hertil er det naturligvis nærliggende at kigge ind i foreningens drift og hvordan den løbende finansieres og om den i øvrigt bliver prioriteret.

Nyopførte boliger

Der kan være enormt stor forskel på foreningernes formue, opsparing og naturligvis behov for vedligeholdelse af bygningen. Ved nyopførte boliger er der alt andet lige et begrænset behov for vedligeholdelse. Såfremt det er prioriteret i foreningen, kan der være en hurtigt voksende opsparing og dermed formue.

Ældre boliger

Ved ældre byggerier kan der være større nødvendige renoveringstiltag under udvikling eller ønsker om at modernisere byggeriet. Her kan der eksempelvis være tale om store udgiftsposter som nyt tag samt kloakering eller moderniseringer som etablering af altaner eller elevatorer.

Ejerforeningens udgiftsposter

Herunder hvorledes ejerforeningen finansierer vedligeholdelse og forbedringer af ejendommen:

 • Ved optagelse af fælleslån
 • Kontant betaling pr. ejer
 • Finansiering ved salg af ejerforeningens ejendom
 • Grundfond/opsparing der kan bidrage

Det er derfor væsentligt for dig som køber at få den rette rådgivning, til brug at kunne navigere i hvilke udgiftsposter du risikerer at møde under din ejertid. Den særligt dygtige rådgiver kan guide dig igennem hvilke udgiftsposter der ikke fremgår direkte af salgsmaterialet og købsaftalen.

Derudover er der naturligvis en række øvrige forhold så som muligheder for udlejning, parkering, husdyr, begrænsninger for renovering mv. som kan være relevante for netop dit køb.

TIP

I salgsopstillingen på side 4 kan du se købers kontantbehov samt oversigt over ejerudgifterne.

Såfremt ejendomsmægler har modtaget svar fra ejerforeningens administrator og ajourført salgsopstillingen, vil du kunne se allerede optaget fælleslån herunder.

Køberrådgivning

Hvordan er mine muligheder ved forhandling?

Vores dygtige købermæglere kan hjælpe dig med forhandling og en konkret vurdering af hvad den rette pris for boligen er, efter der er taget højde for eventuel eksisterende eller kommende fælleslån. Du overtager som ejer gælden, hvorfor det i høj grad kan påvirke gensalgsværdien.

Hvordan påvirker et allerede optaget fælleslån min økonomi?

Vores dygtige finansielle rådgivere sidder klar til at give dig sparring og forfølge bankens godkendelse af dit køb, med eventuelle fælleslån taget i betragtning. Et fælleslån kan i den grad påvirke dit rådighedsbeløb, hvorfor den økonomiske godkendelse vil blive påvirket heraf. Derudover kan det også sætte nogle begrænsninger for din finansiering, såfremt du ønsker eller bliver nødsaget til at betale din andel af fælleslånet kontant.

Køberrådgivning

 Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

  Du kan læse mere om, hvordan Bomae behandler dine personoplysninger i vores privatlivspolitik.

  Eller ring på 70 40 03 36, mandag til søndag 9:00-20:00