Guide: Hvad kan jeg købe hus for?

Guide: Hvad kan jeg købe hus for?

Læs hvad du skal være opmærksom på når du skal købe hus eller lejlighed. Vi har samlet gode råd til, hvordan du regner ud hvor meget du kan købe hus for.


Når man går i gang med at undersøge sit kommende hjem, så vil et af de typiske tvivlsspørgsmål være: Hvor meget kan jeg låne og dermed, hvor meget kan jeg købe hus for? Det kan man heldigvis hurtigt få et overblik over ved lidt simpel udregning.

Beregn hvor meget du kan købe hus for

Det kan være en god idé at starte med at danne dig et overblik over din daglige økonomi. Når du kommer ned i banken, så vil de starte med at bede om et budget. Desto bedre du er forberedt og har udregnet alle faste udgifter, desto tættere er du på din kommende nye bolig.

Typisk har banken to metoder at beregne om du har råd til at købe ny bolig. Indkomstmetoden eller boligudgiftsmetoden. Mere om dem senere, først er det vigtigt at forstå hvordan din personlige økonomi bliver sammensat i forhold til bl.a. lånereglerne.

Alle lån optaget i banken udgør en risiko og derfor foretager bankerne og realkreditinstitutterne en risikovurdering. Risikovurderingen er baseret på en lang række forhold og giver en indikation om lånet kan betales tilbage.

‍Nogle af de faktorer som bankerne kigger på i forbindelse med deres vurdering om hvad du kan købe hus for er:

Rådighedsbeløb

Finanstilsynet har udgivet en vejledning til bankerne der siger at et par med to børn skal have et rådighedsbeløb13.500 kr. eller mere, når alle de faste omkostninger er betalt. Nogle af de faste omkostninger kunne være:

  • Boliglån
  • Ejendomsskatter og forsikringer
  • El, varme, vand og renovation
  • Afdrag på bilen
  • Institutionsplads
  • Licens, internet og telefon.
  • Gældsfaktor

Gældsfaktoren er en af de vigtige indikationer når du spørger dig selv ‘hvad kan jeg købe hus for’. Den indikerer nemlig hvor meget gæld du har i din husstand og er afgørende når banken skal tage en beslutning om du kan købe bolig.

Som udgangspunkt må din gældsfaktor ikke overstige 3,5 gange husstandens samlede årsindkomst før skat.

Når man udregner ens gældsfaktor, så samler man alle låne- og gældsposter og dividerer den i husstandens indkomst før skat.

Desto mindre en gæld, desto højere sandsynlighed for at du kan låne til et hus.

Betalingshistorik

Endelig vurderer banken også din betalingshistorik. Hvis du konstant er bagud med din betaling eller har konstant overtræk. Så får man desværre ikke mange stjerner i bogen og det kan være et udtryk for, at man har svært ved at overholde ens aftaler med f.eks. banken.

Beregningen: Hvad kan jeg købe hus for

Når du endelig har fået styr på din økonomi, kan du begynde at lave beregningen for dit boligkøb og dermed svare på dit oprindelige spørgsmål: Hvad kan jeg købe hus for

Danske bank boligberegner er et okay værktøj hvis du blot vil have et hurtigt overblik. Den er dog langt fra retvisende og det kan derfor bedre betale sig at gøre det selv, fremfor at bruge diverse boligberegnere på nettet.

Fælles for begge beregningsmetoder er, at du som minimum skal have sparet 5% op af købesummen til en kommende udbetaling.

L‍æs mere: Du får ikke det bedste og billigste boliglån i banken

Indkomstmetoden

Hvad kan jeg købe hus for er typisk det første spørgsmål mange sig når de skal købe bolig
Her bruger du husstandens samlede årsindkomst før skat og ganger typisk med 3,5 og lægger jeres samlede formue til. Så får du et cirka tal for hvor meget du kan låne. Regnestykket ser således ud:

Familiens samlede årsindkomst:
960.000 kr. * 3,5 + 200.000 i opsparing = 3.560.000 kr. du kan købe hus for.

Husk, at det er hvor meget gæld du cirka må sidde for, så har du gæld i f.eks bil eller et SU lån, så skal dette trækkes fra ovenstående beløb.

Ønsker du at købe for mere en 3,5 gange din årsløn, så stiger din udbetaling typisk også.

Tommelfingerreglen her er:

Gældsfaktor 3 = 5% i udbetaling
Gældsfaktor 4 = 10% i udbetaling
Gældsfaktor 5 = 25% i udbetaling

Boligudgiftsmetoden

Skal du bruge boligudgiftsmetoden, så er du nødsaget til at have et skarpt privatbudget. For at kunne bruge denne beregningmetode er du nødsaget til at kunne påvise i banken, at du lever efter dit budget nærmest ned til den sidste 10-øre.

Ved denne metode finder du nemlig frem til at det beløb, som du skønner, at du har råd til at bruge på boligudgifter og gange det med 165.

Altså, hvis vi antager at du vil bruge 15.000 kr. om måneden på boligudgifter, så vil det se således ud:
15.000 kr. * 165 = 2.475.000 kr. er det beløb du kan købe bolig for.

Relevante artikler

Jeg vil gerne ringes op

Udfyld kontaktformularen, så vi kan tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med køb og finansiering af din bolig.

Eller ring på 72 600 400, mandag til søndag 9:00-20:00